Polițiștii locali din cadrul Biroului Vehicule Abandonate, serviciu special înființat la nivelul Poliției Locale Sector 6, în urmă cu circa 8 luni, au acționat la periferia sectorului, în capătul străzii Preciziei, o zonă cu probleme.
Pe un perimetru de nici 200 de metri au identificat 11 hârburi abandonate pe domeniul public. Printre ele şi câteva utilaje numai bune de dat la casat. Au întocmit actele procedurale şi le-au luat în evidență pe Legea 421/2002.
Pentru cinci dintre ele, unde nu a fost identificat proprietarul, polițiștii au dat somații de 10 zile. Asta înseamnă o procedură de ridicare mai rapidă decât în cazul celor care au proprietar.
În 2023, din peste 2.300 de vehicule verificate, cu ajutorul ADPDU Sector 6, au fost ridicate de pe domeniul public, parcări sau trotuare, în jur de 200 de mașini (ITP expirat, RCA expirat, auto fără stăpân).
În prezent, sunt luate în evidență alte 900 de mașini, din care aproape 200 sunt deja în etapele procedurale pentru a putea fi ridicate conform legii. Ele vor fi duse în parcul auto special amenajat, iar dacă nu vor fi revendicate vor fi casate.
E nevoie să treacă 6 luni pentru ca un autoturism să fie considerat abandonat. Între timp, el poate fi mutat pe un spațiu privat sau chiar în sectorul de care aparțin, poate fi casat sau poate fi pus în circulație prin obținerea unui ITP valabil.
Din varii motive procedura se poate astfel întrerupe, motiv pentru care polițiștii locali trebuie să verifice foarte bine fiecare vehicul.
Dincolo de vizitele în teren, aceste verificări implică multă birocrație: procese verbale de constatare, somații repetate, termene lungi.
Sunt situații și când proprietarul o mută câteva străzi mai încolo, dar Poliția Locală Sector 6 monitorizează cazurile.
Anul trecut, prin Programul Rabla Local, au fost casate în jur de 1.000 de mașini în Sectorul 6.