Sfântul Sinod ia măsuri împotriva corupției din Biserică: „Este necesar ca, la nivel patriarhal și mitropolitan, să fie înființate Corpuri canonice de control juridic și financiar”

0
2916
https://basilica.ro/

În urma analizei actualelor prevederi statutare și regulamentare din Biserica Ortodoxă Română, la Cancelaria Sfântului Sinod s-a constatat că, deși dreptul de devoluțiune (stabilit prin canonul 11 al Sinodului VII ecumenic) este prevăzut statutar la nivel central (pentru Patriarhul României) și mitropolitan (pentru Mitropolit) și pentru ambele autorități este prevăzut să existe un Corp de inspecție bisericească cu responsabilități generale de inspecție bisericească adică de control, nu există însă o coroborare între aceste două prevederi statutare, transmite Patriarhia.

Termenul „devoluțiune” înseamnă – din punct de vedere juridic – trecerea unui drept, a unui bun sau a unui ansamblu de bunuri ce compun un patrimoniu către unul sau mai multe patrimonii.

Astfel, în drept, se vorbește despre „devoluțiunea succesorală”. În Biserica Ortodoxă, acest cuvânt este înțeles mai ales într-un sens extensiv, căci canoniștii ortodocși îl folosesc doar pentru a indica rezultatul unui transfer de competențe.

De fapt, aceștia afirmă că „dreptul de devoluțiune” este dreptul de supraveghere și de îndrumare frățească exercitat ex officio de către protosul unei Biserici autocefale, atunci când unul dintre Chiriarhii acestei Biserici, din neglijență sau prin abuz, nu își respectă obligațiile sale prevăzute de către sfintele canoane. Dreptul de devoluțiune, ca necesar și auxiliar sinodalității, poate fi aplicat doar în cazul problemelor administrative. În practică, dreptul de devoluţiune constă în faptul că, în cazul unui Chiriarh acuzat de fraudă financiară, întâistătătorul acelei Biserici îl poate apela pe respectivul ierarh în fața Sinodului pentru a răspunde acuzațiilor.

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, în Biserica Ortodoxă Română:
– „Patriarhul României exercită dreptul de a primi apel şi dreptul de devoluţiune în mitropolii şi în eparhiile aflate sub autoritatea directă a Patriarhiei Române pentru restabilirea ordinii canonice şi administrative” (art. 26 alin. 24);
– „Mitropolitul exercită dreptul de a primi apel şi dreptul de devoluţiune în eparhiile sufragane pentru restabilirea ordinii canonice şi administrative”

Pentru realizarea acestei coroborări este necesar ca, la nivel patriarhal și mitropolitan, să fie înființate Corpuri canonice de control juridic și financiar care să fie coordonate din încredințarea Patriarhului României, respectiv a Mitropolitului, de către un ierarh-vicar. Totodată, este necesar ca, în cadrul acestor Corpuri canonice de control juridic și financiar, să fie încadrați specialiști (juriști și economiști) cu experiență, care să fie caracterizați prin corectitudine, profesionalism și fidelitate față de Biserică, se mai transmite în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.