Simptome Omicron: pierderea gustului și mirosului apar doar la un procent foarte mic dintre cei infectați

0
359
sursa imagine: NYT

Dacă la varianta Delta pierderea gustului și mirosului erau simptomele principale, la Omicron lucrurile stau puțin diferit. Specialiștii Institutului pentru Sănătate Publică din Franța au stabilit care sunt simptomele specifice infectării cu varianta Omicron. Acestea sunt în general ușoare, mai ales la persoanele vaccinate, potrivit antena3.ro.

În jur de 200.000 de cazuri COVID sunt diagnosticate zilnic în Franța, iar marea majoritate dintre ele au fost infectate cu varianta Omicron.

La ce fel de tulburări ar trebui să se aștepte cei care sunt simptomatici? Santé publique France (SPF) a analizat un eșantion de 317 cazuri pozitive pentru Omicron, confirmate prin secvențiere (singura tehnică care permite identificarea 100% a unei variante). Majoritatea covârșitoare a acestora erau simptomatice.

Simptomele cel mai frecvent raportate sunt oboseala (59%), tusea (54%) și febra (48%). Doar 10% dintre pacienți au prezentat o pierdere a gustului sau a mirosului, destul de des raportată de persoanele infectate cu Delta. Public Health France indică în actualizarea sa epidemiologică, publicată joi seară, că aceste simptome au fost în general uşoare. 5 pacienți au fost internați, iar niciunul nu a mers la terapie intensivă.

Pe scurt, datele franceze par să confirme ceea ce s-a spus deja în urmă cu o săptămână: o infecție cu varianta Omicron pare adesea un fel de răceală. Dar, atenție: această constatare „poate fi legată de vârstă (vârsta medie de 32 de ani) și de proporția scăzută dintre aceștia și cei care au comorbidități (doar 13%)”, arată specialiștii Institutului. Prin urmare, datele nu pot fi generalizate la nivelul întregii populații, dat fiind și eșantionul mic.

Efectul vaccinurilor

Cu toate acestea, aceste date franceze sunt mai degrabă în concordanță cu cele obținute în Marea Britanie prin aplicația „ZoeCovid”, care permite tuturor să-și raporteze simptomele. Curgerea nasului, durerile de cap, oboseala, tusea și durerea în gât au fost cele mai frecvent raportate. Aceste date „ arată în mod clar că cele mai importante simptome nu mai sunt pierderea gustului sau a mirosului”, a declarat profesorul Tim Spector, un om de știință care a creat aplicația.

Faptul că Omicron provoacă simptome mai puțin severe decât Delta ar putea fi explicat prin faptul că pare să infecteze mai puțin plămânii. Dar ar putea fi explicată și prin eficacitatea vaccinurilor, potrivit Le Parisiene.

Se știe că această variantă poate infecta mai ușor persoanele vaccinate. Două treimi din eșantionul de la Public Health France au primit două doze, iar 5% au primit și o injecție de rapel.

Cu toate acestea, „este clar că, dacă ești vaccinat, mai ales dacă ai primit o doză de rapel, Omicron tinde să producă infecții mai ușoare”, a declarat pentru NBC Dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Vanderbilt University Medical, Centrul Nashville (Statele Unite).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.