Sindicatele din Bucureşti, membre ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, vor picheta Guvernul înainte de Crăciun

0
235
Foto: Facebook / CNAS

Sindicatele din Bucureşti, membre ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, vor picheta Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor în data de 20 decembrie, pe fondul nemulţumirilor faţă de intenţia autorităţilor de a acorda o creştere salarială de numai 5% angajaţilor din sănătate.

„Intenţia Guvernului de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care, pentru anul 2024, să acorde o creştere salarială de doar 5% angajaţilor din sănătate este departe de aşteptările lucrătorilor din Sănătate. Această creştere de 5% este în fapt mai mică, întrucât se aplică doar pentru salariu de bază, sporurile rămânând în continuare îngheţate.

Prin urmare, în cazul lucrătorilor din Sănătate care beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, care lucrează în ture sau în zile nelucrătoare sau care efectuează gărzi, acest procent de 5% ajunge în anumite cazuri şi la 2,5% raportat la venitul lor salarial.

Acest procent de 5%, respectiv 2,5% în anumite cazuri, nu acoperă nici pe departe nivelul erodării puterii de cumpărare a salariilor generată de inflaţie şi menţine angajaţii din sănătate în situaţia unei continue scăderi a salariilor reale”, se arată în comunicatul Federaţiei.

Pentru a determina modificarea proiectului de OUG astfel încât acesta să prevadă creşteri salariale semnificative pentru angajaţii din sănătate, Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, întrunit în perioada 7-10 decembrie 2023, a luat în considerare desfăşurarea unor acţiuni de protest care să includă pichetarea Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Finanţelor în data de 20 decembrie, de către sindicatele din Bucureşti, membre ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, şi pichetarea prefecturilor de către sindicatele din teritoriu, membre ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, la nivelul fiecărui judeţ.

„În situaţia în care, până la această dată, Guvernul va publica Ordonanţa de Urgenţă în discuţie, formele de manifestare a protestelor vor fi reevaluate.

Precizăm că în această perioadă toate sindicatele membre „Solidaritatea Sanitară” se află în cea mai amplă campanie de obţinere a drepturilor prin intermediul instanţelor de judecată, utilizând platforma dedicată acestora (https://drepturi.solidaritatea-sanitara.ro/), dezvoltată de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Principala revendicare a acţiunilor de protest o constituie adoptarea proiectului legii salarizării în forma negociată cu Ministerul Sănătăţii şi acordarea drepturilor salariale aferente acesteia începând cu 1 ianuarie 2024, incluzând raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată.

Această revendicare va fi completată de restul revendicărilor de la protestele „Solidaritatea Sanitară” din această vară, rămase neonorate”, subliniază comunicatul.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.