Sindicatul Național Meridian anunță un protest al angajaților din cadrul Ministerului Finanțelor

0
248

Sindicatul Național Meridian sprijină și va participa la acțiunea de protest a angajaților din cadrul Ministerului Finanțelor, organizată în data de 13.07.2023. Astfel membrii acestuia se solidarizează cu colegii lor din cadrul Sindicatului Național Solidaritatea și vor fi alături de ei la mișcarea de protest desfășurată între orele 13.00 și 14.00.

Angajații Ministerului Finanțelor, ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală și direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice sunt nemulțumiți, în principal, de nivelul drepturilor salariale acordate, condițiile de muncă asigurate, nelegiferarea statutului profesional și neacoperirea deficitului de personal.

Menționăm că nivelul de salarizare acordat în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și instituțiilor subordonate nu este în concordanță cu importanța și complexitatea activității desfășurate. În prezent acesta este evaluat la un coeficient maxim de 2,63 în cadrul unei grile de la 1 la 12. Totodată, deși lucrează în aceleași condiții cu alte categorii de personal, aceștia sunt discriminați și nu beneficiază de aceleași drepturi salariale cum ar fi plata zilelor de sâmbătă, duminică și sărbători legale lucrate. În aceeași ordine de idei, creșterea inflației a dus la diminuarea veniturilor acestora și de aceea este imperativ necesară indexarea lor cu rata anuală a inflației.

Și condițiile de muncă asigurate angajaților sunt sub orice critică. Clădirile  în care aceștia își desfășoară activitatea, mai ales în București dar nu numai, sunt într-o stare continuă de degradare din cauza faptului că nu au fost asigurate de-a lungul anilor fondurile necesare pentru întreținerea acestora. Lipsa resurselor financiare a dus la deteriorarea continuă a condițiilor de muncă, nefiind asigurate în unele locuri nici măcar serviciile de curățenie. Există situatii în care unele unități fiscale ar trebui închise temporar dacă angajații nu și-ar cumpăra din banii lor cele necesare activităților zilnice.

Din păcate, deși am solicitat în mai multe rânduri rezolvarea acestor probleme, nu există încă semnale că se vor soluționa prea curând. Situația dificilă actuală legată de condițiile de muncă și salarizare, precum și nereglementarea statutului profesional al angajaților Ministerului Finanțelor au determinat declanșarea acțiunii de protest a angajaților. Nerezolvarea acestor probleme cu care se confruntă angajații poate avea ca rezultat inclusiv greva propriu-zisă, acțiunea de protest organizată acum fiind doar una dintre etape, anunță președintele Voinea Negoiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.