Sindicatul Polițiștilor și Personalului contractual anunță că va începe protestele în luna martie

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual anunță, într-un comuniat, că polițiștii vor începe protestele în luna martie și cer, între altele, revenirea la forma inițală a legii pensiilor militare de stat.

  • ”Reamintim că rezerviștii fac parte din cele 3 categorii de forțe armate, prevăzute de Legea 446/2006, gata oricând de mobilizare și beneficiarii au pe parcursul întregii cariere interdicții, incompatibilități, restricții, având o speranță medie de viată de 62 ani”, se arată în comunicatul sindicaliștilor, scrie G4Media.ro.

În prezent, militarii primesc pensie de serviciu alcătuită din pensia bazată pe contributivitate și o completare care se suportă de la bugetul de stat (mult mai generoasă decât pensia bazată pe contributivitate). Comisia Europeană a cerut însă României să facă reforma pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile să fie calculate pe principiul contributivității. Astfel spus, cât ai contribuit de-a lungul timpului, atât primești.

Nu e clar la ce se referă sindicaliștii din poliție când cer ”revenirea la forma inițială a legii pensiilor militare de stat” câtă vreme proiectul de lege elaborat la ministerul muncii exceptează pensiile militarilor de la reformele de mai sus.

”Polițiștii încep protestele în luna martie 2023!

Guvernul, M.A.I. și Parlamentul ne sfidează, și în 2023, drepturile economice, sociale și profesionale. Am tot negociat cu decidenții politici, le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe și ședințe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar revendicările noastre legitime și soluțiile propuse de noi au fost luate în derizoriu și pasate, de la unii, la alții.

NU ACCEPTĂM FIRIMITURI, NU ACCEPTĂM BATJOCURA,

NU ACCEPTĂM COMPROMISURI, NU ACCEPTĂM REEȘALONĂRI ALE TERMENELOR DE ACORDARE A DREPTURILOR!

NU MAI ACCEPTĂM DEFICITUL DE PERSONAL GENERAT DE LIPSA DE PREDICTIBILITATE IN CARIERA, SALARIZARE SI PENSIONARE!

În ultimul an SNPPC – Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a luat pulsul structurilor sindicalizate din Ministerul Afacerilor Interne identificând în structurile teritoriale mari probleme pe linie deficit de personal, peste 15.000 polițiști lipsă, poliții orășenești cu 2,3 polițiști la ordine publică, posturi de poliție cu 1 polițist la câteva mii de locuitori, sectoare de frontiera cu 1 patrulă pe schimb, lipsă masivă de logistică în protecția polițiștilor și investiții în sedii, nemulțumiri cu privire la salarizarea precară, puțin peste salariul minim pe economie și multe alte probleme pe care le vom detalia în perioada următoare.

Comunicăm, deocamdată, principalele revendicări generale ale Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual pentru care vom proteste în luna martie 2023:

1. Îmbunătațirea Statutului polițistului (care să țină cont de propunerile noastre, pe care le-am transmis anual, Guvernului, MAI și Parlamentului, în scris), în acord cu drepturile și interesele actuale ale polițiștilor, dată fiind perimarea actualului statut, în vigoare de peste 20 de ani, răstimp în care am devenit stat membru UE și NATO (doar la capitolul obligații, capitolul drepturi fiind tot cel din 2002, când a fost legiferat Statutul actual, prin Lg. 360);

2. Ghidul carierei polițistului,reglementat prin lege pentru a asigura predictibilitate în profesie, accederea corectă în funcțiile de execuție și, mai ales, în cele de conducere, stabilitate pe post, etc. (toate acestea vor avea un efect pozitiv asupra domeniului Ordinii Publice, dat fiind faptul că, în prezent, profesia de polițist nu mai prezintă interes major din partea tinerilor, care se orientează spre alte zone de activitate; de exemplu, numărul candidaților la școlile de poliție/poliție de frontieră a scăzut constant, în ultimii ani, pe fondul degringoladei din sistemele de salarizare și pensionare, în perioda următoare urmând a scădea sub 1 pe loc.

3 – Aplicarea integrală, CÂT MAI URGENT, a Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 – Anexele VI și VIII, care privesc familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională(polițiști, personal contractual și militari); în fapt, în ceea ce ne privește, aplicarea legii a fost stopată, în ultimii ani trei, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, care ne-au sfidat tuturor drepturile/interesele economice, sociale și profesionale, în timp ce alte categorii bugetare au intrat în grilă conform graficului inițial, iar altele chiar au beneficiat, an de an, de bonusuri financiare;

4– Revenirea la forma inițială a legii pensiilor militare de stat, Legea nr. 223/2015, lege care, de o vreme, face obiectul unor dispute politicianiste, cu repercusiuni negative asupra pensionarilor militari/polițiști, inclusiv de imagine și demnitate profesională, date fiind multele comentarii defăimătoare din spațiul public la adresa angajaților și a rezerviștilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională (reamintim că rezerviștii fac parte din cele 3 categorii de forțe armate, prevăzute de Legea 446/2006, gata oricând de mobilizare) și beneficiarii au pe parcursul întregii cariere interdicții, incompatibilități, restricții, având o speranță medie de viată de 62 ani”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati