Sistemul de radare fixe e-SIGUR este operațional în întreaga țară. Șoferii vor fi sancționați fără a fi opriți în trafic

Începând de la 1 martie, sistemul de radare fixe e-SIGUR este operațional în întreaga țară, iar șoferii care încalcă regulile de circulație pot fi sancționați pe baza imaginilor înregistrate de camerele mobile, fără a fi opriți în trafic. Amenda va fi trimisă direct acasă, prin poștă, iar șoferii pot observa radarele pe marginea drumului, fiind însoțite întotdeauna de o mașină inscripționată cu însemnele poliției, informează stirileprotv.ro.

  • Peste 700 de dispozitive de radar au fost distribuite polițiștilor rutieri din toată țara.

Acestea sunt echipate cu cameră video, aparat de fotografiat digital și sistem de măsurare a vitezei cu laser, iar funcționarea lor permite identificarea vehiculelor din trafic, inclusiv marca, numărul de înmatriculare și chiar fața conducătorului auto.

„Practic, activitatea constă în utilizarea dispozitivelor portabile, montate pe un trepied la un loc vizibil, captarea de imagini ce sunt ulterior transmise poliției rutiere și analizate.”, a declarat Adrian Iosif, subcomisar la Poliția Rutieră Prahova.

  • Atenție, radarele pot detecta vehiculele la o distanță de peste 1 kilometru, iar imaginile înregistrate sunt trimise pe un server al Ministerului de Interne, accesibil tuturor structurilor de poliție, pentru a fi procesate.

Proprietarii vehiculelor vor primi o notificare și vor avea la dispoziție 5 zile pentru a furniza datele conducătorului auto, care va fi amendat.

„Procesul verbal este comunicat ulterior la domiciliul conducătorului auto fără a fi necesară oprirea acestuia în trafic.”, a spus Cristina Gavriloaie, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.

  • Sistemul e-SIGUR se va dezvolta și în viitor. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va amplasa și ea, pe drumurile naționale 400 de camere cu radar fixe.

Imaginile înregistrate de acestea vor fi transmise în centre de management a traficului, care vor emite alerte privind posibile încălcări ale codului rutier, ori absența rovignetei. Mai e mult, totuși, până acolo. Deocamdată, CNAIR nu a lansat licitația pentru implementarea sistemului.

Cele mai multe locuri unde s-au produs accidente din cauza vitezei și care ar trebui monitorizate sunt pe DN1, DN6, DN2, DN 17 și DN7. Majoritatea punctelor critice se află în afara localităților.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati