De la începutul pandemiei, asistenții sociali au făcut toate eforturile pentru a veni în sprijinul adulților și al copiilor cu dizabilități din Sectorul 6, folosind mijloacele pe care le-au avut la dispoziție încă din perioada de urgență, atunci când au reușit să rămână aproape de beneficiari, în ciuda distanței fizice.
De atunci și până în prezent, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (DGASPC) au lucrat neîncetat și s-au adaptat constant pentru a reuși să răspundă nevoilor celor peste 12.000 de persoane cu dizabilități din comunitate.
De exemplu, la Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități, atunci când vremea a permis, beneficiarii s-au bucurat de activități în aer liber, de terapie prin muzică și dans la iarbă verde, în timp ce accesul în centru s-a realizat doar pe bază de programare, în ședințe individuale, pentru a reduce la minimum riscul răspândirii virusului SARS-CoV-2.
În cazul copiilor cu dizabilități, pe perioada stării de urgență, atât la Centrul de zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități “Orșova”, cât și la Centrul de Servicii de Recuperare s-au folosit video-uri sau materiale online, protagoniștii acestui efort comun întâlnindu-se zilnic, în mediul virtual, pentru a lucra în echipă și a nu pierde timp prețios în planul de abilitare a celor mici. În toată această perioadă, părinții au devenit extensia specialistului, comunicarea fiind esențială pentru ca recuperarea celor mici să continue.
Astăzi, când sărbătorim Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități în condiții neobișnuite, voia bună s-a mutat din nou în online, acolo unde beneficiarii Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități s-au bucurat să se revadă și să socializeze în număr mai mare, chiar dacă doar în fața unui ecran. De altfel, evenimentul de astăzi, unul cu muzică, ateliere de creație, dans și socializare, trăit în totalitate în virtual se aliniază temei internaționale de anul acesta – incluziunea persoanelor cu dizabilități în perioada post-COVID, deziderat posibil doar cu implicarea calculatorului și ecranelor de telefon, accesorii care ne permit să protejăm această categorie vulnerabilă, dar și să continuăm lupta pentru integrarea și recuperarea lor.
De-a lungul anilor, DGASPC Sector 6 a dezvoltat centrele de recuperare destinate copiilor și adulților cu dizabilități, pentru a răspunde nevoilor lor complexe, oferind mai multe servicii în acest sens: terapie psihologică (individuală și de grup), logopedie, terapie psihopedagogică, terapie educaţională, stimulare senzorială, kinetoterapie, sport adaptat (tenis), consiliere părinţi (individuală și de grup), îndrumare către servicii complementare şi consiliere socială.