Șoferii nu iau în considerare avertismentele autorităților, peste 650 de mașini au rămas înzăpezite

În ultimele 24 de ore, viscolul, ninsorile abundente și vântul puternic au produs efecte în 177 de localități din 22 județe (AB, AG, BC, BR, BV, BZ, CL, CS, CT, CV, DB, GJ, GL, HD, IL, MH, PH, SB, TL, VL, VN şi VS) și în municipiul București, se transmite într-un comunicat IGSU. 

Un bărbat a murit, și două persoane au fost rănite, luni dimineața, după ce mașina pe care o conducea a părăsit drumul și a lovit un copac pe DN 69, în zona localității Sânandrei din județul Timiș. Circulația rutieră se desfășoară cu dificultate.

Pompierii împreună cu celelalte structuri și autorități implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea a 666 autovehicule înzăpezite, degajarea a 543 copaci și 3 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil. În urma acestor evenimente, 12 imobile și 58 de autovehicule au fost avariate.

De asemenea, ca urmare a precipitațiilor abundente, colegii noștri au intervenit pentru evacuarea apei din 13 curți și 1 subsol.

Totodată, pentru avertizarea populației din zonele vizate de vremea rea, au fost emise 9 mesaje prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor meteorologice la nivelul a 12 județe (AG, BR, BV, CL, CT, DB, GL, IL, PH, SB, TL și VL).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în această dimineață se înregistrau avarii în 279 localități din 11 județe (AG, BC, BR, BZ, CL, CT, GL, IL, TR, TL și VN), însumând un număr de aproximativ 190.000 de consumatori finali nealimentați. La acest moment, echipe specializate ale distribuitorilor de energie electrică intervin pentru remedierea situațiilor semnalate.

În ceea ce privește traficul rutier, în această dimineață, mai multe tronsoane de drumuri naționale erau închise din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (situația actualizată poate fi regăsită aici: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic). Pentru remedierea acestor situații, echipaje de deszăpezire acționează constant cu utilaje și material antiderapant în județele Bacău, Brăila, Constanța, Galați, Tulcea și Vaslui.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:

  • menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente, pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp
  • asigurarea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub incidența codurilor de vreme rea
  • activarea Grupei operative și a Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției în 22 județe aflate sub avertizare cod roșu și portocaliu (AB, AG, BC, BR, BV, BZ, CL, CS, CT, CV, DB, GJ, GL, HD, IL, MH, PH, SB, TL, VL, VN şi VS)
  •  realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea capabilităților, în zilele de 25 și 26 noiembrie, astfel:
  • ISU Buzău – 1 autospecială pentru transport victime multiple și 1 șenilată de la ISU Mureș
  •  ISU Constanța – 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU B-IF și 11 generatoare de mare capacitate de la ISU AG, ISU CL, ISU DB, ISU DJ, ISU GR, ISU MH, ISU OT, ISU PH, ISU TR, USISU Ciolpani și ISU B-IF
  •  ISU Ialomița – 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU B-IF și 1 șenilată de la ISU Galați, 2 generatoare de mare capacitate de la ISU BV și ISU VL
  •  ISU Tulcea – 3 șenilate de la ISU BZ, ISU GL și ISU VN, 1 autofreză ISU BC, 1 autofreză ISU VS.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase în zonele vizate de vremea nefavorabilă, forțe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, polițiști, jandarmi), precum și personal specializat din cadrul Administrației Drumurilor se află în teren pentru remedierea situațiilor apărute.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăriți recomandările transmise de autorități și informați-vă asupra măsurilor și a modului de comportare în situații de urgență!

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati