Solstițiul de iarnă în 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an

Solstiţiul de iarnă marchează debutul iernii astronomice şi al celor mai reci trei luni din an, în emisfera nordică, fiind cea mai scurtă zi a anului.

Solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 21 decembrie 2022. Fenomenul marchează începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Solstițiul de iarnă este unul dintre cele patru mari fenomene astronomice ale anului, împreună cu echinocțiul de toamnă și cel de primăvară și solstițiul de vară.

Cuvântul „solstițiu” provine din cuvântul latin „solstitium” care înseamnă „soare nemişcat”.

Solstițiul de iarnă în 2022 – începutul iernii astronomice

În 2022, solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie la ora 23:38, ora României, potrivit astro-urseanu.ro.

Fenomenul are loc în emisfera nordică și marchează începutul iernii astronomice. În același timp, în emisfera sudică se produce solstițiul de vară.

Miercuri, 21 decembrie, când se produce solstițiul de iarnă va fi cea mai scurtă zi din an. Ziua va avea 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va avea o durată de 15 ore și 10 minute.

Începând de pe 21 decembrie și până pe 21 iunie 2023, atunci când se va produce solstițiul de vară, durata zilelor va începe să crească continuu, iar durata nopților va începe să scadă considerabil.

Tradiții și obiceiuri în această zi

Tradiția populară spune că, în noaptea când se produce solstițiul de iarnă trebuie să aprinzi o candelă sau o lumânare pe care să o lași aprinsă până dimineața, notează StirileProTV.

De asemenea, se spune că în ziua în care se produce solstițiul de iarnă nu este bine să fii singur în casă.

În ziua solstițiului, femeile trebuie să dea de pomană copiilor și oamenilor nevoiași. În trecut oamenii împărțeau frunze de laur și smochine.

O altă tradiției spune că, în a doua doua zi după solstițiu, prima persoană care îți intră în casă trebuie să fie un bărbat, pentru a avea noroc tot anul.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati