Soluția propusă de USR pentru a găsi antibiotice sau antitermice în farmacii

Medicul Adrian Wiener, deputat USR, îi cere ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să modifice de urgenţă mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare astfel încât pacienţii să găsească în toate farmaciile antibiotice sau antitermice.

În sezonul rece, multe farmacii au primit de la depozite cantităţi infime de astfel de medicamente, deşi au sesizat frecvent autorităţile competente. În tot acest timp, oamenii au fost nevoiţi să meargă din farmacie în farmacie pentru a găsi tratamentul necesar. Motivul care a condus la această situaţie este aprovizionarea discreţionară a lanţurilor de farmacii în defavoarea farmaciilor independente.

„Mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare trebuie regândit. Acum sunt evaluate stocurile din depozite, dar nu se iau în considerare cererile farmaciilor. Legea defavorizează flagrant pacienţii în favoarea lanţurilor de farmacii, cum are şi Marcel Ciolacu, care îşi fac stocuri preferenţiale pentru câştiguri uriaşe. USR lucrează la modificarea legii pentru a opri aceste practici”, spune deputatul USR Adrian Wiener.

Marile lanţuri de farmacii au depozite proprii în care îşi blochează anumite medicamente şi în felul acesta pot creşte artificial preţurile. De altfel, Asociaţia Farmaciştilor Independenţi a sesizat deja Consiliul Concurenţei pe această temă şi a propus crearea unui canal de urgenţă în care farmaciile să raporteze către Ministerul Sănătăţii cererile.

Este nevoie de un canal de urgenţă în care Ministerul Sănătăţii să urmărească cererile de la farmacii:
– Un medicament solicitat prin intermediul canalului de urgenţă în cel puţin 10 cazuri fără a se confirma livrarea acestuia către farmacia solicitantă să devină medicament sensibil.
– Un medicament solicitat în cel puţin 30 de cazuri prin intermediul canalului de urgenţă, fără a se confirma livrarea acestuia către farmacia solicitantă, să devină medicament deficitar.

„Dacă un medicament este deficitar, ministerul trebuie să impună restricţii asupra vânzării acelui medicament, atât în ceea ce priveşte exporturile paralele, cât şi asupra aprovizionării farmaciilor autohtone cu stocuri-tampon. În acest fel, se poate oferi acces mai facil tuturor pacienţilor la stocurile existente la nivel naţional dintr-un anumit produs”, mai spune Adrian Wiener.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati