Consiliul Județean Ilfov anunță că începe campania de promovare a învăţământului dual, primul pas fiind o analiză clară a nevoilor, a cerinţelor şi a provocărilor.
Fiecare elev din sistemul dual primeşte o bursă de 200 de lei de la stat, la care se adaugă alţi cel puţin 200 de lei de la firma privată.
Laurenţiu Lupu, Romcarton: „Oamenii pleacă la muncă în străinătate. Aici, în ţară e nevoie de forţă de muncă calificată. Am simţit nevoia să facem ceva.”
Răzvana Hănţilă, Mercedes Benz: „Există un deficit de electromecanici, electricieni, mecanici auto. Am vrea să intrăm în sistemul de învăţământ dual pentru a găsi personal.”
Mircea Falan, Transmetal: ” Noi avem nevoie de croitor în tablă. Am încercat să formăm copii ai angajaţilor. Acum căutăm o soluţie pentru personal calificat. O să ajungem să colaborăm cu liceul din Dragomireşti-Vale”.
Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache: „Noi am descoperit că avem o nevoie şi am apelat la cei mai buni – AHK. Dacă vrem ca acest sistem să aibă succes, e nevoie de mai multe modificări culturale. Trebuie să convingem mediul privat că autorităţile locale pot lucra în sprijinul lor. A doua modificare ţine de părinţi şi de copii: trebuie să îi convingem că viitorul ar suna foarte bine dacă ar stăpâni o meserie.”
Pentru implementarea noului sistem educaţional, CJ a încheiat un contract de consultanţă cu AHK – Camera de Comerţ Româno-Germană. Directorul general al AHK, Sebastian Metz: „Promisiunea adresată copiilor şi părinţilor este de a le oferi o formare profesională de înaltă calitate şi un viitor în România. Considerăm dualul ca o şansă de a rămâne în România şi de a avea perspective aici”.
Din acest an şcolar există învatământ dual şi în Ilfov, dar din cauza reticenţelor părinţilor şi a firmelor au fost înfiinţate numai trei clase: două la Brăneşti şi una la Buftea. În total sunt puţin peste 80 de elevi. Inspector şcolar general, Adriana Stoica: „Judeţul Ilfov este atipic: este în jurul Bucureştiului. Trebuie să îmbunătăţim calificările şi să lucrăm şi la transport, pentru ca elevii noştri să nu mai prefere Capitala.”
Până acum sunt solicitări pentru 8 clase de dual – 165 de locuri – cu specializările: mecanică, construcţii, industrie alimentară, comerţ, electronică şi automatizări.
Discuţiile cu firmele interesate de sistemul dual vor continua. Companiile interesate vor semna contracte de parteneriat cu şcolile şi cu autorităţile locale. Următorul pas va fi promovarea sistemului de învăţământ în şcoli, în rândul elevilor şi discuţiile cu părinţii.
Lista cu liceele şi specializările pentru învăţământ dual va fi pusă la dispoziţia elevilor de Inspectoratul Şcolar Judeţean. La finalul lunii iunie elevii care vor la dual trebuie să ceară la secretariatul şcolii lor o fişă de înscriere pe care să o completeze şi să o ducă apoi la liceul unde vor să înveţe, împreună cu actele de studii şi cu cele de identitate. Firmele care sprijină învăţământul dual pot alege să facă o selecţie, în funcţie de aptitudinile elevilor. La finalul celor trei ani de învăţământ dual, elevii vor avea un loc de muncă. În paralel, ei se pot transfera în licee, pentru a da bacalaureatul şi, mai apoi, să se înscrie şi la o facultate.