SONDAJ/ Aproape 3 din 10 românce nu au făcut niciodată o ecografie mamară, deși cancerul de sân rămâne principala cauză de mortalitate la femei în România

Aproape 30% dintre românce nu au efectuat niciodată o ecografie mamară, deși cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul femeilor din țară. Totodată, 78% dintre femei sunt profund îngrijorate de riscul unui diagnostic de cancer mamar, în timp ce aproape 20% afirmă că nu au această teamă, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Antreprenoare în comunitatea Antreprenoare, cu peste 15.200 de membre.

“Cancerul la sân este lupta tăcută pe care o duc mii de femei în fiecare zi. Sondajul nostru arată că peste 60% dintre femei spun că obișnuiesc să facă ecografie mamară, însă 30% spun că nu au făcut până acum. Printre motivele principalele pentru care româncele nu fac ecografie sunt costul ridicat, frica de a afla o veste neplăcută, lipsa de recomandări din partea medicilor și dezinteres față de prevenție, deși orice femei trebuie să facă ecografie mamară de rutină o dată pe an. Însă cancerul de sân poate fi învins dacă este depistat la timp. Pentru a crește nivelul de conștientizare a importanței screeningului pentru depistarea cancerului la sân, Asociația Antreprenoare organizează anual campania națională în cadrul inițiativei #LunaRoz, când toată luna octombrie e dedicată acestei campanii.  Ne propunem să motivăm cel puțin 10.000 de femei să își facă o ecografie mamară sau o mamografie anual. Ne dorim să inspirăm femeile să-și acorde timp pentru sănătatea lor.

Să-și dea timp pentru sănătate ca să aibă timp pentru familia și ce contează mai mult pentru ele.

În plus, pentru anul 2025, campania va continua cu inițiativa #ZiuaRoz, o zi specială în fiecare lună dedicată oferirii de informații educative despre și pentru sănătatea sânilor”, declară Carmen Mihalca, supraviețuitoare a cancerului de sân, fondator Asociația Antreprenoare.

Datele oficiale arată că 1 din 8 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân în cursul vieții și doar 9% dintre femei și-au făcut mamografia în România, comparativ cu o medie de 60% în alte țări europene. România avut cea mai scăzută rată dintre toate țările participante. Rate peste media UE s-au înregistrat în Suedia (95%), Danemarca (83%), Finlanda (80%) şi Portugalia (80%).

Detectarea timpurie este una din cele mai eficiente metode de a reduce mortalitatea. Studiile arată că, atunci când cancerul de sân este depistat într-o fază incipientă, rata de supraviețuire crește semnificativ, până la 94%.

În ultimul deceniu, în toate țările UE, rata de supraviețuire la 5 ani s-a îmbunătățit în medie de la 79% la 83%. La polul opus, în România s-a înregistrat unul dintre cele mai mici  procente privind rata de supraviețuire la 5 ani, doar (75%), tocmai din cauza procentului redus al screening-ului mamar. Vestea bună este că detectarea precoce poate salva vieți.

La nivel global, aproximativ 2,3 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, iar 685.000 pierd această luptă în fiecare an.

În România, conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în 2020 s-au înregistrat 12.685 de cazuri noi de cancer la sân, ocupând prima poziție cu o pondere de peste 27% din numărul total de cazuri de cancer înregistrate la noi în țară. În același an, cazurile de deces au ajuns la peste 3.900, mortalitatea cauzată de această boală depășind 17% din numărul total de decese pentru toate tipurile de cancer.

Pentru a convinge cât mai multe femei să facă ecografie mamară anual, Asociația Antreprenoare va organiza o dată pe lună  #ZiuaRoz, în care va oferi material informativ și educativ legat de autopalpare, ecografie, mamografie și pașii de urmat pentru a ajunge la control, clinicile și medicii implicați. Totodată, asociația organizează o campanie de strângere de fonduri pentru a oferi vouchere gratuite de screening femeilor care nu își permit aceste investigații.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati