Sondaj CURS comandat de PSD: Klaus Iohannis, principalul vinovat pentru ratarea aderării la Schengen

Un sondaj realizat de CURS la comanda PSD arată că cei mai mulți dintre respondenți îl văd pe președintele Klaus Iohannis drept principal vinovat pentru că România nu a intrat în Schengen.

Preşedintele Klaus Iohannis este indicat de 23% dintre români ca principalul vinovat pentru ratarea aderării României la Schengen, potrivit sondajului CURS. 12% dintre respondenţi indică întreaga clasă politică drept responsabilă pentru eşec, iar Guvernul, în ansamblul său, ocupă locul trei în topul vinovăţiei, cu un procent de 9%.

  • Cât despre implicarea familiilor politice europene, 36% dintre respondenţi cred că stânga europeană a ajutat mai mult România în negocierile de aderare, în timp ce dreapta europeană este cotată cu 32%. Un procent important (21%) indică niciun ajutor.

PSD face parte din familia socialiştilor europeni, în timp ce dreapta europeană e reprezentată de popularii europeni (PPE). Din familia PPE fac parte PNL, UDMR şi PMP. Cancelarul austriac Karl Nehammer, care s-a opus aderării României la Schengen, este liderul partidului OVP, afiliat PPE.

La întrebarea ”Credeţi că România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în România?”, 56% dintre cei chestionaţi răspund afirmativ, în timp ce 40% nu consideră necesare astfel de măsuri.

Sondajul CURS a fost realizat prin metoda CATI (telefonic), pe un eşantion de 1.088 de respondenţi, în intervalul 9-11 decembrie 2022, imediat după votul negativ din Consiliul JAI. Marja de eroare este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati