Sorin Grindeanu a anunţat că săptămâna viitoare va fi aprobat în Guvern un memorandum legat de CFR, Metrorex şi Tarom

1
499
Foto: Facebook / Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că săptămâna viitoare va fi aprobat în Guvern un memorandum legat de CFR şi că astfel greva anunţată de sindicaliştii de la calea ferată va fi evitată. Documente similare ar urma să vizeze Metrorex şi Tarom , unde de asemenea au fost anunţate proteste, susține acesta.

Ministrul Transporturilor a fost întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, dacă luni va fi sau nu grevă pe căile ferate după ce Federaţia Mişcare Comercial Vagoane anunţase acest lucru şi dacă mai negociază cu sindicaliştii, notează news.ro.
  • “Mai e mult până luni. Eu vă spun că miercuri, probabil că miercuri va fi o şedinţă de Guvern, în care, cum e şi normal, vom promova noi, ca minister,  un memorandum legat nu doar de CFR, ci şi de metrou şi nu doar, mai sunt şi pe alte companii, care să ajute la semnarea acelui CCM de care spune sindicatul, şi care e absolut necesar, că nu e o chestiune care să fie inventată de sindicat. Eu sunt convins că pe parcursul zilei de astăzi o să vină şi un comunicat şi din partea sindicatelor astfel încât până miercuri să existe un buffer, o anumită zonă de linişte, dacă pot să o numesc aşa, urmând ca miercuri, guvernul să decidă dacă aprobă sau nu, în mod sigur va aproba dacă vom reuşi să parcurgem  tot circuitul de semnături, acest memorandum”, a declarat Sorin Grindeanu.
El a precizat că acesta este un al doilea memorandum după ce săptămâna trecută a fost aprobat în Guvern unul legat de tichetele de masă şi de ajutoarele sociale.
  • “În urmă cu o săptămână în guvern am aprobat un prim memorandum legat de tichetele de masă şi de ajutoarele sociale, pentru CFR, Metrorex, CFR însemând toate companiile din zona CFR plus Metrorex. Ăsta este un al doilea memorandum. Cel cu tichetele de masă a intrat în guvern săptămâna trecută şi e aprobat”, a explicat Grindeanu.
Întrebat dacă săptămâna viitoare nu se va face grevă, ministrul Transporturilor a răspuns:
  • “Fac tot ceea ce pot ca miercuri să intre acest memorandum şi să fie aprobat în guvern. Nu pot să iau decizii în numele sindicatelor, dar în mod clar, în momentul în care este aprobat un asemenea memorandum, nu mai există obiectul acestei greve, şi bineînţeles că nimeni nu îşi doreşte, eu cred că nici sindicatele nu îşi doresc să facă până la urmă grevă”.
Ministrul Transporturilor a mai fost întrebat ce alte companii mai sunt vizate de acest memorandum.
  • “De exemplu, o să promovez un memorandum legat de Tarom pentru că Taromul este pe piaţă liberă, e o concurenţă, aici nu poţi să ai îngrădiri de tipul companiilor sau instituţiilor de stat. Şi e normal să fie exceptate toate acestea, dar vor fi exceptate, fie că vorbim de CFR, metrou sau Tarom, companii aflate pe pierdere, vor fi exceptate dacă, până la sfârşitul anului 2024, se obligă să ia decizii de eficientizare în interiorul companiilor, de eficientizare a activităţilor, că vorbim de Tarom sau ca vorbim de CFR. Doar în forma asta se vor aproba aceste memorandumuri”, a mai declarat Sorin Grindeanu.
Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Naţional Sindical, a transmis că începand cu data de 27 noiembrie declanşeaza greva propriu-zisă la nivelul Companiei Naţionale de Cai Ferate CFR SA, ca urmare a nesoluţionării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă. Şi sindicaliştii de la metrou au ameninşat cu proteste, nemulţumiţi de aceeaşi lege.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.