Spațiul verde din fața Ateneului Român va fi Grădina Mariana Nicolesco

Grădina din fața Ateneului Român s-ar putea numi Grădina Mariana Nicolesco. Propunerea care vine de la soțul marei artiste a primit deja aprobarea comisiei de specialitate din Primăria București. Mai este nevoie și de votul consilierilor generali pentru a se pune în practică.

După decesului Marianei Nicolescu, pe 14 octombrie 2022, soțul acesteia, istoricul de artă și criticul Radu Varia, a solicitat sprijinul prefectului Capitalei în vederea denumirii spațiului din fața Ateneului Român după celebra soprană. Prefectura Municipiului București, la rândul ei, a solicitat sprijinul Consiliului General al Municipiului București și al Primarului General.

Prima etapă a procesului a fost deja parcursă. Comisiei de atribuire a denumirii din PMB a fost de acord cu propunerea care va intra, mai departe, în dezbaterea CGMB. Comisia de atribuire de denumiri este formată din 5 membri, specialişti din domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei, potrivit Ordonanței nr. 63/2002 (actualizată).

Mariana Nicolescu

Cunoscută ca Regina del BelcantoPrimadonna AssolutaDiva Divina pe cele mai renumite scene și în principalele săli de concert ale lumii, soprana a abordat un amplu repertoriu, mergând de la baroc la creația contemporană.

În 1991, artistă a primit titlul de Cetățean de Onoare al Bucureștiului. A fost prima personalitate recompensată cu această distincție, după Revoluția din 1989.

Membră de Onoare a Academiei Române din 1993, soprana Mariana Nicolesco a fost decorată și cu Ordinul “Steaua României” în grad de Mare Cruce, pentru întreaga sa carieră.

Nicolesco a fost invitată de Papa Ioan Paul II la primului Concert de Crăciun din Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni. Artista a interpretat vechi colinde românești pe „scena” Vaticanului.

De asemenea, a interpretat în premieră mondială Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki, la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt.

De ce grădina Ateneului Român?

Ateneul Român a fost gazda primului concert pe care Mariana Nicolescu l-a susținut în România, în 1991. „Primul” concert în România au fost, de fapt, trei concerte consecutive, pentru a putea face față cereri publicului.

„Au fost seri de neuitat, seri incandescente, magice. A fost o formidabilă comuniune prin muzică cu un public atât de cald, de sensibil, de receptiv. Mă simțeam, în sfârșit, acasă“, a spus Mariana Nicolesco.

Mariana Nicolesco a susținut și activitatea artistică a Filarmonicii “George Enescu”. Soprana a donat un pian de concert Steinway și a comandat piesele necesare pentru restaurarea orgii Ateneului de la fabricantul original al acesteia, din Germania.

De asemenea, de-a lungul anilor, pe scena Ateneului Român, Mariana Nicolesco a susținut numeroase recitaluri și concerte. Tot pe scena Ateneului Român, artista a promovat și susținut tinerele talente.

Ateneul Român a fost și locul în care Mariana Nicolesco a putut fi elogiată de public pentru ultima oară.

Astfel, spațiul public situat la intersecția dintre Piața George Enescu, strada Episcopiei și strada Benjamin Franklin, sector 1, va fi redenumit Grădina Mariana Nicolesco (n.28.11.1948 – d. 14.10.2022, soprană).

sursa: Buletin de Bucuresti

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati