Spectacolul ”Caragiale altfel” – duminică, la TNB

0
349
TNB
sursa foto: www.wikipedia.org

Spectacolul ‘Caragiale altfel’, un recital actoricesc ce îşi propune să aducă o reverenţă patronului spiritual al Naţionalului bucureştean, inegalabilului Ion Luca Caragiale, în interpretarea actorului Nicolae Urs, va fi prezentat, duminică, la Sala Media a Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale, scrie pressonline.ro

Potrivit unui comunicat al TNB transmis AGERPRES, în recitalul său, ‘Caragiale altfel’, Niculae Urs propune un portret mozaicat, dificil de prins şi de fixat într-un tipar anume al marelui dramaturg: spirit necruţător, certat cu romantismul, dar prieten cu Eminescu, Delavrancea sau Ibrăileanu… Un one-man show inedit în care Caragiale este prezent nu doar în calitate de autor, ci şi ca personaj al propriilor scrieri, întruchipat pe scenă de un actor care îi seamănă izbitor. Texte aproape necunoscute, corespondenţă şi amintiri despre Nenea Iancu se topesc în episoadele acestui monolog comico-dramatic ce reconstituie imaginea unui Caragiale privit ca om-spectacol.

După ce l-a dramatizat pe Cehov (a impresionat cu dramatizările ‘Măscăriciul’, jucând alături de Horaţiu Mălăele, la Teatrul Bulandra, şi ‘Momâia’ – un recital susţinut la Teatrul Nottara, dar şi pe alte scene), actorul Niculae Urs a ajuns şi la Caragiale. A cercetat cu minuţiozitate de arheolog nu doar piesele de teatru, proza sau corespondenţa berlineză, ci şi apariţii editoriale rare, până când a simţit că el însuşi ‘devine’ Caragiale. De ce altfel? Ne spune protagonistul acestui one-man show: ‘Caragiale altfel’ pentru că nu este doar dramaturgul, nuvelistul, epistolarul, cronicarul, ziaristul, sufleurul, directorul Teatrului Naţional, politicianul, oratorul, inspectorul şcolar, profesorul de istorie, berarul, soţul, tatăl, ‘ultimul ocupant fanariot’, ‘plagiatorul’, autoexilatul la Berlin… ci toţi la un loc: Caragiale – omul spectacol, cum l-a denumit regretatul Ştefan Cazimir’, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.