Opera ‘Procesul lui Eichmann’ de Gil Shohat, un libret (în două acte și 66 de scene) bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată, sâmbătă, de la ora 18:30, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București.
Acest proiect cultural își propune, potrivit ONB, să păstreze vie memoria trecutului și să inspire generațiile viitoare în spiritul empatiei, toleranței și responsabilității sociale, constituindu-se într-o ‘lecție de istorie esențială’, pe care trebuie să o învățăm pentru a asigura o evoluție sănătoasă a întregii societăți.
Regia poartă semnătura lui Erwin Șimșensohn, scenografia lui Dragoș Buhagiar, conducerea muzicală îi aparține lui Daniel Jinga, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. În rolul Adolf Eichmann a fost distribuit baritonul Alexandru Constantin, în prezent, solist al ONB și solist al Operei Naționale Române din Iași.
Conform sursei citate, versiunea dramatică cât și cea lirică se concentrează pe procesul odiosului locotenent-colonel nazist Adolf Eichmann, principalul responsabil pentru organizarea și implementarea soluției finale în Europa, ceea ce a însemnat exterminarea a șase milioane de evrei, între 1940-1945 (fenomen istoric cunoscut sub denumirea de Holocaust).
O mare parte a dramei se desfășoară în sala de judecată, prezentând confruntări între acuzare, apărare și inculpat. Mărturiile cutremurătoare dezvăluie politicile naziste împotriva evreilor, inclusiv ghetoizarea și execuțiile în masă din lagărele morții și gropile de exterminare comune.
În ceea ce privește muzica din ‘Procesul lui Eichmann’, compozitorul Gil Shohat a mărturisit următoarele: ‘Aceasta este a noua comandă de operă pe care o primesc și, probabil, cea mai amplă lucrare pe care am scris-o vreodată. Încă de la început, am simțit o onoare imensă să scriu o operă pentru Opera Națională a României, o țară cu o tradiție muzicală extraordinară și patria unora dintre cei mai mari muzicieni ai timpurilor noastre’.
Potrivit lui Gil Shohat, un alt sentiment special a fost să se ‘adâncească’ în tema Holocaustului, ‘un subiect mereu sensibil și foarte personal, având în vedere că sunt descendent al unor supraviețuitori ai Holocaustului din Polonia’.
‘În mod intenționat, mi-am dorit ca toate melodiile operei să fie originale. Deși inspirată din tradiția muzicală evreiască, muzica este, totuși, originală, deoarece am dorit să folosesc un limbaj extrem de comunicativ, accesibil tuturor culturilor și care să conțină elemente din alte religii și tradiții. Motivul este că văd tema Holocaustului ca pe una universală, nu doar a poporului evreu. O altă tehnică pe care am utilizat-o este o combinație unică între recitativul teatral regenerativ, acompaniat de orchestră, și stilul tradițional belcanto. Acest lucru este mai dificil pentru interpreți decât în alte opere’, a mai spus compozitorul, potrivit ONB.
În 1945, Eichmann a reușit să scape de urmărirea penală în cadrul Proceselor de la Nurnberg și a fugit în America de Sud sub o falsă identitate, unde a fost reperat de serviciile de securitate israeliene în 1960, adus la Ierusalim și judecat în 1961. A fost condamnat la moarte prin spânzurătoare în 1962 pentru crime împotriva poporului evreu și crime împotriva umanității, informează ONB.