Spirometrii gratuite, în perioada 5-7 mai, în centrul comercial Sun Plaza din București

Societatea Română de Pneumologie va oferi, în perioada 5 – 7 mai, la Sun Plaza, spirometrii gratuite, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului.

  • Programul spirometriilor gratuite este vineri, 5 mai – 16,00 – 22,00, sâmbătă, 6 mai – 10,00 – 22,00, duminică, 7 mai – 10,00 – 16,00.

„Astmul, o boală încă subdiagnosticată şi intermitent tratată, rămâne o provocare pentru medic şi pacient. Progresele terapeutice actuale permit tratarea tuturor pacienţilor, indiferent de stadiul de severitate al bolii, ultimele tratamente biologice dau o nouă şansă chiar şi celor cu astm sever. Totul este ca tratamentele să fie urmate corect şi constant”, a declarat Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, preşedintele viitor al Societăţii Române de Pneumologie (2024 – 2026), citat într-un comunicat remis presei.

Spirometria este un test simplu utilizat pentru diagnosticarea astmului bronşic, atunci când simptomele conduc la suspiciunea de astm, ea fiind utilizată şi după diagnostic, pentru monitorizarea bolii.

„De câţiva ani, românii au la dispoziţie platforma casapneumologilor.ro. Aici sunt informaţii despre bolile pulmonare, o hartă a pneumologilor din România şi aplicaţia Navigator. În felul acesta, o programare la un medic pneumolog aflat aproape de casa pacientului este mult mai uşoară. Programările se pot face şi telefonic, la numărul 021.9904”, afirmă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Maria Nemeş.

Potrivit specialiştilor, succesul tratamentului pentru astm depinde în mare măsură de pacienţi şi de disciplina lor de a-şi lua medicamentele prescrise, lucru numit de medici drept „aderenţă la tratament”.

„Cu toate acestea, astmul şi BPOC au una dintre cele mai scăzute rate de aderenţă la tratament, doar 33% dintre pacienţi urmează întocmai ce le-au prescris medicii. Prin comparaţie, diabetul are 51%, depresia 62%, iar cancerul, scleroza multiplă şi hipertensiunea arterială au peste 75% aderenţă la tratament. Mai mult, în România, aderenţa la tratamentele inhalatorii este de 68%”, se arată în comunicat.

  • Pentru a ţine boala sub control pacienţii cu astm bronşic trebuie să respecte tratamentul prescris de medic, să meargă la medic cel puţin o dată pe an pentru controale sau imediat după ce au avut un atac de astm sau o accentuare a simptomelor, să solicite un plan de acţiune scris pentru astmul bronşic, să stea cât mai departe de factorii de risc care pot declanşa crize de astm – praf, blană de animale, polen, mucegai, fum de ţigară, poluare, infecţii respiratorii, efort fizic mare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati