Spitalul Colentina rămâne fără 220 de paturi, după ce nu a primit avizul DSP

Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică București, „a decis desființarea a 220 de paturi de spitalizare de zi la Spitalul Colentina din București”, afirmă Alianța Pacienților Cronici din România. În urma acestei decizii, spun reprezentanții pacienților cronici, „dispar 220 de paturi de spitalizare continuă, iar mii de pacienți rămân fără acces la intervenții medicale, operații sau tratamente de care depinde sănătatea lor”.

Direcția de Sănătate Publică București nu a emis Autorizația Sanitară de Funcționare pentru șase secții și compartimente ale Spitalului Colentina: Neurochirurgie, Ortopedie și Traumatologie I, Ortopedie și Traumatologie II, ORL, Hematologie 1 (onco-hematologie) și Chirurgie Plastică.

Nefiind un spital de urgență, Spitalul Colentina deservește, în special, pacienți cu afecțiuni cronice, care vor fi cei mai afectați de închiderea acestor secții.

Alianța Pacienților Cronici afirmă că „acest fapt este cu atât mai inexplicabil cu cât toate aceste secții au fost renovate și modernizate la începutul anului 2024”.

Reprezentanții pacienților cronici amintesc, de asemenea, faptul că „este a doua situație gravă de acest gen în București, după ce Spitalul Marius Nasta a trecut printr-o situație similară, în care secții renovate recent nu au mai primit Autorizația Sanitară de Funcționare.”

„Este o situație de neînțeles, care pune în pericol funcționarea unor spitale mari din Capitală”, mai spun ei.

Alianța Pacienților Cronici cere intervenția premierului Marcel Ciolacu, în condițiile în care, consideră reprezentanții pacienților, „Ministerul Sănătății a demonstrat un eșec în gestionarea acestei crize, deși DSP-urile se află sub coordonarea directă a acestuia.”

„Din păcate, cei care plătesc prețul acestor disfuncționalități sunt pacienții, care își pun sănătatea și, uneori, viața în pericol”, subliniază ei.

„Cerem Primului Ministru, Marcel Ciolacu, să intervină urgent pentru a rezolva această situație critică, scăpată de sub control de către Ministerul Sănătății. Grija pentru români nu se exprimă prin declarații politice fără acoperire, ci prin acțiuni rapide și concrete care să răspundă problemelor reale cu care se confruntă pacienții cronici și acuți din România” , încheie Alianța Pacienților Cronici.

Spitalul Clinic Colentina anunțase, luni seară, că începând de marţi, nu se vor mai face, temporar, internări în patru secţii şi două compartimente, ca urmare a faptului că unitatea medicală aşteaptă eliberarea unei noi autorizaţii de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti.

sursa: HotNews.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati