SRI cumpără cu bani de la buget până la șase elicoptere grele pentru misiuni antitero și transport personal

Serviciul Român de Informații, prin U.M. 0929 – unitate distinctă care se ocupă cu transportul aerian și operațiuni speciale, a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare maximală de 815 milioane de lei (163 milioane de euro) pentru achiziția a trei până la șase elicoptere medii/grele de intervenție antiteroristă și transport personal, ceea ce face costul unui asemenea aparat de circa 27 milioane de euro, conform economedia.ro.

SRI ar vrea câte două elicoptere pentru fiecare tip de misiune, respectiv operațiuni antiterorism pe uscat, operațiuni antiterorism naval și transport trupe în condiții de gestiune de criză. Din Caietul de Sarcini aflăm că este vizat un singur furnizor pentru toate cele șase elicoptere, care ar urma să fie livrate în maximum 48 de luni de la semnarea contractului.

„Produsele (implicit echipamentele din dotare) vor fi noi, fără a fi fost utilizate anterior, fără să fi avut alţi proprietari anteriori… Furnizorul va asigura minim 2.000 (două mii) ore de zbor sau 3 (trei) ani de exploatare de la data semnării fără obiecţiuni a procesului verbal de recepţie cantitativă şi calitativă a fiecărui produs.

Prin produs se înţelege elicopterul cu motoare, toate sistemele, echipamentele de bord, softul utilizat, piesele de schimb, toate echipamentele de sol livrate, toate amenajările şi dotările prevăzute în specificaţiile tehnice, pe care ofertantul se obligă prin contract să le furnizeze beneficiarului – plătitor”, se arată în Caietul de Sarcini. Furnizorul se obligă, prin contract, să asigure și școlarizarea personalului în ceea ce privește operarea aparatelor de zbor.

Pot participa la licitație operatori economici cu o cifră de afaceri, în ultimii trei ani, cel puțin 540 de milioane de lei anual și să facă dovada că a mai livrat, în ultimii cinci ani, produse similare ca cele vizate de actualul contract scos la licitație.

Ofertele se desfac în 4 iulie iar departajarea lor se face în funcție de preț, distanța maximă de zbor, volumul cabinei de pasageri, altitudinea maximă de zbor, consumul de carburant sau garanția acordată de furnizor.

Finanțarea este asigurată din fonduri bugetare.

Cei mai mari actori din spațiul euroatlantic ce furnizează elicoptere de acest tip ar fi Bell și Lockheed Martin, din SUA, și Airbus, companie europeană transnațională, cu sediul în Franța. Airbus are și o unitate de producție locală, la Ghimbav.

Anul trecut, în noiembrie, România semna cu americanii de la Lockheed Martin un acord-cadru de 269 de milioane de euro pentru achiziția a 12 elicoptere medii/grele Black Hawk pentru beneficiarul Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În acest caz, finanțarea este asigurată din fonduri europene iar elicopterele se fabrică în Polonia, costul pe bucată fiind de circa 22 de milioane de euro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati