Stagiunea Filarmonicii „George Enescu” continuă, în regim live, fără spectatori. Mahler, Haydn, Beethoven în programul de pe 15 octombrie

Stagiunea Filarmonicii „George Enescu” continuă, în regim live, cu concerte transmise în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituţiei. Joi, 15 octombrie 2020, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Theo Wolters, îl are invitat pe solistul Viniciu Moroianu. În program, Adagietto din Simfonia nr. 5, în do diez minor de Gustav Mahler, Simfonia nr. 104, în re major, Hob.I:104 de Joseph Haydn.

În cadrul sărbătoririi anului Beethoven, la 250 de ani de naşterea compozitorului, în ultima parte a concertului fără pauză, va fi interpretată Fantezia pentru pian, cor şi orchestră, op. 80 de Ludwig van Beethoven. Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, revine, cu această ocazie, alături de orchestra simfonică, în stagiunea online, după şase luni de tăcere.

Numită de obicei Fantezia Corală, lucrarea a fost interpretată, în premieră, pe 22 decembrie 1808. Interpreţii erau alcătuiţi din solişti vocali, cor, orchestră, cu Beethoven însuşi în calitate de solist la pian. Textul fanteziei îi aparţine poetului Christoph Kuffner şi prezintă un mesaj de pace şi bucurie sub semnul muzicii şi al poeziei. Lucrarea este un fel de precursor al Simfoniei a IX-a. „Într-o scrisoare către editorii Breitkopf şi Hartel, din august 1810, Beethoven sublinia tocmai această idee a înfrăţirii prin vers şi sunet. Rolul pianului este important: el ne introduce în atmosfera întregului printr-o expunere iniţială amplă şi tot el este vestitorul temei principale, preluate de către cor”, apreciază muzicologul Vladimir Popescu-Deveselu.

Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 15 octombrie 2020, ora 19.00

Dirijor

THEO WOLTERS

Solist

VINICIU MOROIANU

Program

Gustav Mahler

Adagietto din Simfonia nr. 5, în do diez minor

Joseph Haydn

Simfonia nr. 104, în re major, Hob.I:10

Ludwig van Beethoven

Fantezia pentru pian, cor şi orchestră, op. 80

Dirijorul corulu

IOSIF ION PRUNNER

Concertul transmis live de pe scena Ateneului Român va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu”: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu” a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare ale evenimentelor instituţiei: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter.

Canalul YouTube nou creat oferă celor interesaţi posibilitatea de abonare şi de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati