Statul vrea să atragă nomazii digitali. România are un potenţial uriaş: viteză bună de internet și chirii mici

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şi Diana Buzoianu, parlamentar PLUS, au prezentat un proiect de lege prin care propun introducerea unei vize de lucru pentru ”nomazii digitali”, adică pentru străinii care doresc să vină să călătorească şi să locuiască în România, dar vor să muncească în continuare de la distanţă pentru un angajator din afara României.

Iniţiativa legislativă propune modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România şi introduce practic un nou scop pentru a obţine un permis de muncă în România, arată comunicatul de presă al USR PLUS.

„Nomazii digitali vor fi străinii care doresc să vină să călătorească şi să locuiască în România, dar vor în continuare să muncească de la distanţă pentru un angajator din afara României sau vor să desfăşoare activităţi economice pentru o companie, pe care ei au înregistrat-o în afara României. Vorbim de străinii care ar veni să investească aici, să consume resurse aici, deci un instrument prin care noi de fapt să atragem resurse în economia României”, a afirmat Diana Buzoianu, conform sursei citate, scrie news.ro.

50 de milioane de euro aduşi în economia naţională

Un calcul simplu arată că dacă România atrage 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, putem vorbi la finalul unui an de aproximativ 50 de milioane de euro aduşi în economia naţională.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Ciprian Teleman a explicat că iniţiativa aduce România în lumea modernă şi poate avea un impact foarte mare pentru economia românească.

„Unul dintre lucrurile esenţiale pentru aceşti nomazi digitali va fi asigurarea conectivităţii la un standard de minim 100 Mbps, cu acoperire de 99,9% din teritoriul naţional. Asta în primul rând că ridică valoarea teritoriului din punct de vedere economic şi creează condiţii pentru aceşti nomazi digitali să aleagă locuri unde nu există aglomeraţie, poluare. E a doua mare direcţie de reformă pe care am prins-o în PNRR. În plus, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în alte ţări, unii dintre aceşti nomazi digitali au înfiinţat startup-uri în ţările în care au lucrat pentru o perioadă”, a spus Ciprian Teleman.

Sursa menţionată precizează că România bifează deja nişte criterii esenţiale care o încadrează în topul ţărilor care ar putea să atragă nomazii digitali: avem o conectivitate bună la internet şi un cost de trai scăzut.

„Vorbim de atâţia ani cum România are un potenţial uriaş turistic şi cât de multe beneficii ar putea să fie pentru oamenii care ar veni să locuiască aici. A venit momentul să îi oferim României un instrument prin care îşi poate construi un brand de ţară”, a conchis Buzoianu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati