STB încurajează bucureştenii să utilizeze mijloacele de transport în comun, de Săptămâna Europeană a Mobilităţii (16-22 septembrie 2022)

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a lansat o campanie de promovare a beneficiilor utilizării mijloacelor de transport în comun pentru oameni, oraşe şi planetă, prin mesaje dedicate postate în staţiile STB, cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilităţii care se desfăşoară în perioada 16-22 septembrie 2022.

„De Săptămâna Europeană a Mobilităţii încurajăm locuitorii zonei metropolitane Bucureşti – Ilfov să utilizeze mijloacele de transport în comun. Prin crearea conexiunilor dintre oameni şi locuri oferim expertiza, dedicarea, implicarea şi creativitatea pentru ca transportul public să devină mai accesibil, mai sustenabil, mai curat, mai predictibil. Săptămâna Europeană a Mobilităţii – 16-22 septembrie 2022, reprezintă oportunitatea perfectă prin care Societatea de Transport Bucureşti STB SA, cu suportul Asociaţiei Internaţionale de Transport Public UITP, evidenţiază şi oferă posibilitatea intensificării acţiunilor de promovare a mobilităţii durabile.

Cu această ocazie, STB SA a lansat o campanie de promovare a beneficiilor utilizării mijloacelor de transport în comun, cu impact major asupra calităţii vieţii urbane. Pe Citylight-urile din staţiile STB SA., prin mesaje dedicate, subliniem impactul transportului public în combaterea schimbărilor climatice şi importanţa adusă de acesta prin dezvoltarea economiei locale, mobilitatea, accesibilitatea, siguranţa, inovaţia”, a declarat Adrian Criţ, directorul general al STB SA.

Cele 12 mesaje postate pe staţiile STB, care promovează importanţa transportului public pentru oameni, oraşe şi planetă, sunt:

* Oraşe pline de viaţă
Transportul public menţine oraşele în mişcare. Până în 2020, acest sector a numărat aproape 60 de miliarde de călătorii pe an în Europa, cu cifre în creştere. Imaginaţi-vă traficul dacă toate acele călătorii ar fi făcute cu maşini!

* Accesibilitate
Transportul public oferă şanse egale tuturor cetăţenilor, indiferent de statutul lor social. De asemenea, oferă acces la cele mai esenţiale funcţii ale oraşului (şcoli, spitale, birouri, magazine etc.) şi costă 1/16 din cât plătesc oamenii pentru a deţine o maşină personală.

* Calitatea vieţii urbane
Sistemele de transport public sunt mult mai eficiente decât deplasările individuale cu autoturismele în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a spaţiului public. La o rată normală de ocupare a locurilor din maşini de 1,3 persoane, un autobuz standard încărcat la capacitate maximă poate elimina din trafic peste 40 de maşini, un metrou încărcat la capacitate maximă poate elimina 600 de maşini din trafic, iar metroul de mare viteză (cum ar fi RER la Paris) poate înlocui 1.500 de maşini.

* Stil de viaţă activ şi sănătos
Transportul public încurajează un stil de viaţă activ, deoarece majoritatea călătoriilor implică mersul pe jos sau cu bicicleta către, dinspre şi între staţiile de transport public. Beneficiile pentru sănătate asociate cu călătoriile active includ efecte pozitive asupra diabetului, sănătăţii mintale, demenţei, obezităţii şi un risc scăzut de boli cardiovasculare şi diferite tipuri de cancer.

* Aer curat
Poluarea aerului afectează sănătatea oamenilor şi poate conduce la afecţiuni respiratorii, pneumonie, cancer şi alte boli. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 40 de milioane de oameni din cele mai mari 115 oraşe din UE sunt expuşi la aer care depăşeşte valorile ghidului OMS pentru calitatea aerului.

* Reducerea zgomotului
Traficul rutier rămâne cea mai mare sursă de poluare fonică din Europa, care poate duce la tulburări de somn, hipertensiune arterială şi deces prematur. Dacă mai multe persoane ar utiliza transportul public, volumul traficului ar scădea, la fel şi expunerea cetăţenilor la zgomot.

* Salvăm planeta
Transportul public este cel mai ecologic mod de deplasare pe lângă mersul pe jos şi cu bicicleta, deoarece consumă mai puţină energie şi emite mai puţin CO2 pe pasager/ km decât vehiculele personale.

* Stimularea economiei
Transportul public implică beneficii economice de aproximativ cinci ori mai mari decât banii investiţi în acest sector. Fiecare 1 euro creat din transportul public conduce la o creştere suplimentară de 4 euro în economia totală. Cum? Prin conectarea oamenilor la locurile de muncă, la activităţile lor de formare şi de agrement, permiţând gruparea activităţilor şi dezvoltarea afacerilor, sprijinirea turismului, creşterea valorii terenurilor şi a proprietăţilor contribuind la regenerarea oraşelor sau a zonelor defavorizate prin conexiuni de transport.

* Locuri de muncă pe plan local
Sectorul transportului public se numără printre cei mai mari angajatori la nivel local, angajând în total 2 milioane de oameni în UE, adică 20% dintre cei 10 milioane de oameni angajaţi în industria transporturilor.

* Inovaţie
Puţine sectoare au dezvoltat şi aplicat atât de multe tehnologii noi, aşa cum a făcut transportul public de-a lungul anilor! Companiile de transport public au oferit mobilitatea electrică cu mult înainte să discutăm despre maşini electrice, iar metrourile complet autonome funcţionează în oraşele europene de peste 35 de ani.

* Numărul 1 în materie de siguranţă
Transportul public este cel mai sigur mod de a călători în oraş şi pe continent. Europa înregistrează în continuare 120.000 de persoane rănite grav din cauza accidentelor rutiere şi peste 20.000 de decese rutiere în fiecare an, dintre care aproximativ 47% au loc în maşini şi taxiuri, 17% pe motociclete şi mopede şi 8% pe biciclete, comparativ cu aproximativ 0% în autobuze şi autocare.

* Conectarea cu oamenii
În momente de creştere a inegalităţii şi a diviziunii sociale, este din ce în ce mai important să se consolideze legăturile sociale peste tot în Europa, iar transportul public poate avea o contribuţie în acest sens. Transportul public este un loc în care oamenii se pot întâlni. Este un loc în care oamenii din medii diferite se pot întâlni şi interacţiona printr-un zâmbet, un gest de ajutor sau o discuţie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati