STB se alătură campaniei „Împreună pentru prevenirea traficului de persoane în comunitate”

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva traficului de persoane, marcată anual la data de 30 iulie, Societatea de Transport București STB, împreună cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Primăria Municipiului București și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, lansează campania „Împreună pentru prevenirea traficului de persoane în comunitate”.

Scopul campaniei îl constituie prevenirea traficului de persoane, prin creșterea gradului de informare a cetățenilor cu privire la riscurile și implicațiile acestei activități ilegale în principalele sale forme de manifestare, respectiv exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă și exploatarea prin cerșetorie. Fiind vorba de un fenomen complex este nevoie de un răspuns cuprinzător cu implicarea factorilor responsabili, atât autorități publice locale și centrale, cât și reprezentanți ai societății civile. Campania își propune să încurajeze publicul larg la acțiune civică și totodată să avertizeze persoanele aflate în situație de risc de a deveni victime ale traficului și să le informeze unde pot găsi ajutor, protecție și informații și atenționează consumatorii de servicii sexuale că aceștia sunt cei pentru care victimele traficului sunt recrutate și abuzate.

Societatea de Transport București STB S.A. reprezintă unul dintre principalele servicii de interes public din cadrul municipalității, cu rol important atât în cadrul economiei locale, cât și în asigurarea mobilității locuitorilor. Călătorii care utilizează mijlocele de transport în comun au astfel posibilitatea să recepteze informațiile preventive transmise prin dispozitivele existente în mijloacele de transport și spațiile de așteptare pentru călători.

Traficul de persoane este un fenomen infracțional amplu în urma căruia traficanții, profitând de situația vulnerabilă a unor persoane, obțin profituri ilegale, încâlcând demnitatea, libertatea și drepturile fundamentale ale victimelor. Conform datelor oficiale, aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale, urmat de traficul prin muncă forțată.

La momentul actual, traficul de persoane este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din estul Europei, din țările unde oamenii au mai puține opțiuni în ce privește cariera, unde populația este foarte tentată în a-și găsi un loc de muncă în afara țării și copiii sunt mai greu de crescut și astfel, mai neglijați.

Conștientizarea și asumarea necesității reducerii vulnerabilităților atât a persoanelor minore, cât și a celor adulte față de traficul de persoane este definitorie pentru o abordare corectă și adecvată a prevenirii acestui fenomen.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati