Stema Bucureștiului va fi modificată pentru că reprezentarea Sfântului Dimitrie este greșită

0
76

Actuala stemă îl prezintă pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic și nu pe Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului, spun inițiatorii unui proiect ce va fi dezbătut în Consiliul General. Totuși, ambii sfinți apar în calendarul ortodox, iar biserica îi sărbătorește în două zile apropiate, informează stirileprotv.ro.

Sub îndrumarea Bisericii Ortodoxe Române, așa cum este și menționat în proiectul de hotărâre al Primăriei Capitalei, inițiatorii susțin că reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pentru stema Capitalei României a fost aleasă eronat încă din anul 1864.

În prezent pe stema Capitalei României apar imaginea și simbolistica Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, un militar din Tesalonic, Grecia, care a trăit în timpul împăratului Dioclețian și nu Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor.

Constantin Preda, decan Teologie: „Sfântul Dimitrei de la Tesalonic, poartă denumirea de mare mucenic pentru că el a fost sfânt militar, tatăl lui era guvernator al Tesalonicului și a murit în timpul persecuției lui Dioclețian și este reprezentant în icoana lui cu o suliță și îmbrăcat militar Sfântul Dimitrei Basarabov Unul a trăit în Secolul III, celălalt în Secolul al 13-lea. Este ocrotitorul orașului București pentru că moaștele sale au fost aduse și adăpostite și sunt în catedrala veche, Sfântul Dimitrie a fost un simplu monarh și este reprezentant în iconografie ca fiind îmbrăcat cu haine sărăcăcioase”.

Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe ambii sfinți, pe 26 și 27 octombrie, iar la Catedrala Patriarhală este organizat cel mai mare pelerinaj din Capitală.

Autoritățile susțin că modificarea stemei este un act reparator, însă bucureștenii cred că nu e o prioritate1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.