Stomatologii, rata Covid 19 sub 1%. De ce sa mergi la dentist in pandemie

Mai putin de 1% dintre medicii stomatologi americani au testat pozitiv pentru Covid 19, arata un studiu realizat de American Dental Association. Expertii sustin ca acest lucru se datoreaza masurilor de igiena pe care cabinetele stomatologice le au in rutina de ani de zile. Iar Romania nu face exceptie de la regula.

“Cabinetele de medicina dentara de la noi s-au adaptat rapid situatiei pandemice actuale, prin masuri suplimentare de triaj si dezinfectie specifica (nebulizare, echipamente de inalta protectie), astfel incat nu a fost detectat nici un focar de infectie in nicio clinica stomatologica, nici in randul personalului, nici a pacientilor.

Si anterior declansarii pandemiei, masurile de protectie luate in cabinetele de medicina dentara asigurau protectia pacientilor si a personalului medical la cel mai ridicat nivel. Nu trebuie sa uitam de riscul infectarii cu virusul hepatitei B, C, HIV, riscuri care sunt permanent prezente, de multe ori pacientii nestiind sau nedeclarand ca sunt infectati”, Dr. Florin Lazarescu, presedinte ESCD (European Society of Cosmetic Dentistry), membru fondator al SSER (Societatea de Stomatologie Estetica din Romania) si fondatorul Clinicii Trident.

Sondajul realizat in luna iunie in 2.200 clinici stomatologice arata ca rata de infectare a personalului medical din cabinetul dentistului este cu mult mai mica decat in cazul altor profesionisti din domeniul sanatatii. Asociatia a ales sa realizeze acest studiu dupa ce stomatologia fusese catalogata ca fiind una dintre profesiile cu risc ridicat de Covid 19.

Peste 80% dintre medicii chestionati au declarat ca sunt asimptomatici la momentul sondajului dar si cu o luna inainte de acesta iar 17% au raportat ca au facut testul Covid 19.

Expertii spun ca motivul pentru care rata de infectare este atat de mica la dentisti este ca acestia deja luau niste masuri de igiena foarte riguroase si inainte de pandemie, ceea ce a impiedicat transmiterea virusului in interiorul cabinetelor, a declarat autorul raportului, Marcelo Araujo, DDS, MS, PhD, directorul executiv al Institutului de Stiinta si Cercetare al American Dental Association.

Dentistii fac deja o multime de lucruri care impiedica raspandirea Covid 19. Stomatologul poarta masca, viziera, manusi. Daca exista riscul transmiterii, cel mai expus ar fi medicul, nu pacientul, a declarat Dr. Edgar Herrera Sanchez, specialist în boli infecțioase la Orlando Health din Florida.

Igienistii dentari sunt lucratori medicali cu inalta calificare iar rolul lor este sa mentina unele dintre cele mai inalte standarde de ingrijire. Iar stomatologii sunt deja experti in controlul infectiilor – folosesc masuri de precautie riguroase inca de la inceputul anilor “80, de la aparitia pandemiei de HIV / SIDA, a punctat si Joel Gould, medic dentist practicant de 30 de ani.

Potrivit lui Gould, stomatologii au fost intotdeauna sensibili la controlul infectiilor si au fost pionieri in ceea ce priveste utilizarea „masurilor de precautie universale”.

Acest sistem al masurilor de precautie universale presupune ca toti cei pe care ii consulta un stomatolog sunt contagiosi sau infectiosi pentru ca majoritatea afectiunilor nu sunt vizibile, ca de exemplu hepatitele sau HIV.

De ce sa mergi la dentist in pandemie

Expertii sustin ca sanatatea dentara este extrem de importanta chiar si pe perioada pandemiei. Infectiile dentare pot duce la afectiuni grave precum cele cardiace sau pulmonare. De aceea American Dental Association ridica un semnal de alarma si recomanda oamenilor sa nu-si neglijeze afectiunile dentare, dar nici igiena orala sau screening-ul stomatologic.

Primele trei afectiuni orale care afecteaza sanatatea generala si calitatea vietii sunt cariile dentare, boala parodontala și pierderea dintilor, potrivit American Dental Association.

„Lucrez în domeniul bolilor infecțioase. Vad ramificatiile cand nu se primesc ingrijiri dentare bune si bolile care pot aparea, inclusiv endocardita ”, spune Dr. Edgar Herrera Sanchez, specialist în boli infecțioase la Orlando Health din Florida.

Endocardita este o infectie cauzata de patrunderea bacteriilor in sange, conform American Heart Association. Iar acest lucru se intampla mai ales ca urmare a unei igiene dentare deficitare care duce la lezarea gingiei si a cavitatii orale. La aceasta afectiune sunt predispusi mai ales cei care sufera deja de o boala cardiaca dar nici ceilalti nu sunt exclusi, sustine AHA. In aceste conditii si avand in vedere ca specialistii estimeaza ca pandemia va dura cativa ani, recomandarea tuturor este continuarea tratamentului stomatologic.

Din pacate, multi dintre pacientii in varsta s-au temut sa vina la cabinet. Intrebarea este cat timp va trece pana problemele lor vor deveni o urgenta si daca acea urgenta va fi doar de natura stomatologica, conchide Dr. Joel Gould.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati