Weekendul acesta, Street Delivery Gen va închide strada Arthur Verona din București pentru a o transforma exclusiv în spațiu pietonal, mobilând-o cu idei care transformă aglomerările urbane în locuri gândite pentru oameni, nu doar pentru mașini.
Cu toate promisiunile internetului, ale rețelelor sociale și ale noilor tehnologii, tinerii petrec tot mai mult timp în fața ecranelor și se simt tot mai singuri, mai deconectați și mai polarizați în opiniile lor.
- Așa că Street Delivery, Gen și-a propus să fie un eveniment anti-depărtare și dedică a 19-a ediție a evenimentului-manifest Generației Z, ai cărei membri sunt invitați să curatorieze evenimentul, să aleagă artiștii prezenți pe scene, pe pereți și să își prezinte propriile idei pentru un oraș mai bun.
Încă din 2006, Street Delivery București redă străzile locuitorilor orașului pentru a se bucura de ele la pas, nu din ambuteiaje, față în față, nu bară la bară. Evenimentul aduce împreună inițiative civice, concepte urbane creative, artă stradală performativă și creează împreună cu participanții un eveniment-manifest pentru spațiul public din București.
În urma unui apel de proiecte, juriul Street Delivery, format din arhitecți, urbaniști, jurnaliști, specialiști în comunicare și reprezentanți ai Generației Z, a ales câteva proiecte care propun soluții și idei pentru un oraș mai prietenos cu adolescenții. Proiectele sunt susținute cu sume cuprinse între 2500 și 7500 de lei, precum și cu sprijin pentru implementare și creșterea lor pe mai departe.
Le descoperiți în Programul Street Delivery Gen și pe Harta evenimentului de pe Arthur Verona.
Maria Duda, curatoarea acestei ediții Street Delivery, motivează alegerea temei: „Pentru Generația Z, pandemia și izolarea au însemnat un viraj obligatoriu în virtual, atunci când aveau de fapt cea mai mare nevoie de conexiuni – cu ceilalți, cu orașul ca spațiu în care să-și contureze identitatea, independența, visele. Asta a dus la inegalități, detașare sau refugiu tehnologic în imagini și au pus sub semnul întrebării însăși ideea de relaționare interpersonală sau de raportare la spațiul public. Prin urmare, alături de Gen, Știri și Gen, Revistă, invităm Gen Z să ne povestească orașul și strada așa cum le simt ei. Nu căutăm să ne reconectăm doar la oraș, să îi înțelegem ritmul și schimbările, ci și la cei ce îi devin noii adulți, locuitori ce acum încep să își cunoască drepturile, locurile, spațiul și relațiile cu el.”
Cum începem să re-imaginăm străzi și orașe în care adolescenții să se regăsească? Cum dezvoltăm legături mai bune între generații? Dar între cetățenii de mâine și oraș?
Street Delivery, Gen aduce în stradă ateliere, dezbateri, inițiative, proiecte, jocuri, obiecte de design, metodologii și ghiduri, poezie, fotografie, muzică, artă care să educe, să investigheze, să inspire la apropieri de oameni și locuri, la interacțiuni reale, palpabile, senine. Strada devine un mare loc de joacă unde învățăm împreună cum să reducem depărtarea și să exersăm iubirea față de oraș.
Programul celor 3 zile include:
Dezbateri, unele moderate chiar de adolescenți, de exemplu:
-
despre Bucureștiul viitoarei generații (Ce București pregătim pentru 2028?, duminică, 6 octombrie 16:00 – 18:00, cu întrebări venite de la Generația Z și invitați precum Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București sau Bogdan Suditu, profesor și președintele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism, București);
-
despre viitorul patrimoniului construit al orașului și valoarea lui pentru tineri (Patrimoniul, de la noi pentru Gen Z, sâmbătă, 5 octombrie 16:00 – 18:00, cu invitați ai Summit-ului European al Patrimoniului Europa Nostra, Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) și cei de la SuperSerios);
-
despre rolul femeilor în politică, Lungul drum către egalitatea de gen, vineri 4 octombrie, 16:00 – 18:00, cu actrița Ada Galeș, Shiraz Baruch (Președinta Girl Up România), Mihaela Ștefan (reprezentantă a comunității Femei în Politică și viceprimărița Sectorului 6, moderatoare: Angela Cristea – Expertă în afaceri europene);
-
Sau despre Bucureștiul imigranților București migrant. Noua realitate, vineri, de la 20:30, un dialog inițiat de Buletin de București.
Proiecte invitate, de exemplu Decide/ți orașul, un joc al străzii Verona inițiat de SuperSerios, care transformă locuitorii în … consilieri locali și negociatori ai soluțiilor pe care le propun chiar ei. Sau Poetic Hub, organizat în parteneriat cu Cenaclul Visceral, ce aduce în prim plan și voce poezia contemporană.
Muzica de anul acesta e curatoriată de Gen Z și prin urmare aduce beat-uri și noise-uri colectate și asamblate în compoziții proprii, sunete de oraș captate în cartiere, rime personale: Miron Ghiu, IIOANA, Esosu, Inana, Per Tu, Ana Coman, Obeah, Bianca Oance. Dansăm swing cu Jazz Roots, spontan cu 4th division și invitați surpriză.
Calcanul se împrospătează cu Coon One, desenăm în schimb cu ERPS și Bizarorin.
Street Delivery, Gen se desfășoară pe strada Arthur Verona din București între 4-6 octombrie 2024. Accesul este gratuit și dedicat tuturor celor care își iubesc orașul: https://fb.me/e/7ba7VGJXO