Studenţii Universităţii din Bucureşti au propus soluţii de promovare a debirocratizării în cadrul primei ediţii a competiţiei studenţeşti „România fără dosar”, anunță Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Universităţii din Bucureşti.
Hackathonul studenţesc „România fără dosar” s-a desfăşurat în perioada 28-31 martie şi a fost organizat de Universitatea din Bucureşti şi Camera Deputaţilor, având drept scop accelerarea procesului de debirocratizare şi de simplificare a proceselor administrative. În cadrul evenimentului, zece echipe de studenţi ai Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice din Universitatea din Bucureşti au lucrat, timp de o săptămână, alături de cinci parlamentari, pentru crearea unor campanii de comunicare care să contribuie la schimbarea comportamentului referitor la solicitarea copiilor unor documente pe care instituţiile statului le deţin deja.
„Competiţia România fără dosar este pentru noi o oportunitate de a crea legături între mediul academic şi societate, legături prin care putem pune resursele de profesionalism ale studenţilor şi cadrelor didactice ale Universităţii din Bucureşti în beneficiul oamenilor. Dacă vrem o societate mai bună, avem nevoie de implicarea tinerilor şi atragerea lor către spaţiul public. Avem nevoie să le facem vocea auzită, iar astfel de competiţii care îi aduc alături de oamenii politici, de administraţia publică şi de societatea civilă le dau posibilitatea să se facă auziţi şi să înţeleagă la rândul lor că sunt importanţi şi pot produce schimbare dacă aleg să se implice”, a declarat prorectorul Universităţii din Bucureşti, Sorin Costreie, prezent la finala evenimentului.
„Procesul debirocratizării României este unul în care voinţa politică nu este suficientă, ci este nevoie de o schimbare a mentalităţii la nivel naţional, iar tinerii sunt primii care ar trebui implicaţi în crearea acestei schimbări. M-a onorat şi bucurat faptul că am putut lucra, alături de colegii mei deputaţi, cu echipele de studenţi ale Universităţii din Bucureşti. Ceea ce am văzut în această competiţie zilele acestea îmi dă speranţă că avem resurse să construim un viitor mai bun pentru aceşti tineri, transformându-i în parteneri de dialog activi şi implicaţi”, a declarat chestorul Camerei Deputaţilor, deputatul George Tuţă, unul dintre iniţiatorii „Legii subţierii dosarului cu şină” pe care s-a bazat competiţia.
Cinci deputaţi au lucrat ca mentori cu echipele de studenţi în săptămâna competiţiei: Viorel Băltăreţu (PLUS), Sebastian-Ioan Burduja (PNL), Ana-Maria Cătăuţă (PSD), Andi-Lucian Cristea (PSD) şi George-Cristian Tuţă (PNL). Cei cinci au făcut parte şi din juriul competiţiei, alături de reprezentanţi ai mediului academic de la Universitatea din Bucureşti, profesori cu experienţă în comunicare şi comunicare politică: prof. univ. Camelia Cmeciu (FJSC), conf. univ. Alexandra Iancu (FSPUB), conf. univ. Claudiu Tufiş (FSPUB) şi asist. univ. Bogdan Oprea (FJSC).
Competiţia a fost câştigată de echipa PRolitica, formată din studenţii Luca Manole (FJSC), Anahara Alexandru-Yuuki şi Vlad Măntoiu (ambii, FSPUB). Pe locul II s-a clasat echipa OVA, alcătuită din studenţii Vlad Scutelnicu, Alexia Suchiu şi Octavian Şerbănescu (toţi FSPUB). Podiumul a fost completat de echipa Creative Bees, alcătuită din Ana-Maria Isabelle Ţone, Ramona Turcu şi Mihaela Iorgulescu (toate FJSC). Toate proiectele câştigătoare propun soluţii concrete de campanii de comunicare menite să schimbe comportamentul legat de solicitarea copiilor inutile, cu accent pe copiile actelor de identitate. Campaniile propuse au avut public ţintă populaţia generală, dar şi un număr de 10.000 de funcţionari din administraţia publică locală.
„A fost prima dată când am pus să lucreze împreună ideile studenţilor noştri şi experienţa oamenilor politici, urmărind drept beneficiu real o schimbare de mentalitate şi comportament de care societatea noastră are atât de mare nevoie. Iar experienţa celor trei zile intense de lucru ne arată că astfel de interacţiuni merită create mai des, pentru că rezultatele unor astfel de competiţii pot schimba semnificativ în bine societatea românească”, a declarat lect. univ. Anamaria Nicola (FJSC), organizatorul competiţiei.
„E clar că acesta este doar un mic pas pe drumul debirocratizării şi că mai avem multe de făcut, dar putem contribui cu expertiza şi resursele universităţii la eforturile care se fac la nivel naţional. Mai mult, vom continua procesul de eficientizare şi debirocratizare şi la nivelul propriei instituţii pentru a da un exemplu de bună practică de care multe alte organizaţii au nevoie”, a completat prorectorul Sorin Costreie.
În cadrul competiţiei „România fără dosar”, studenţii au prezentat proiecte de comunicare menite să susţină implementarea „Legii subţierii dosarului cu şină”, care prevede că instituţiile publice nu mai au dreptul să ceară copii ale avizelor sau altor documente emise de instituţii sau de organe de specialitate ale administraţiei publice locale. Chiar dacă legea a fost promulgată la finalul anului trecut şi a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2022, încă există o reticenţă legată de implementarea acesteia.