Studiu: Al doilea val al pandemiei, provocat de călătorii

Călătoriile internaționale au jucat un rol important în declanșarea celui de-al doilea val în Europa vara trecută, arată un studiu, publicat în revista Nature.

Al doilea val a fost „mai ucigător și greu de controlat decât primul” în toată Europa, demonstrează echipa profesorilor care a lucrat la studiu.

Studiul a reconstituit distribuția nou-introdușilor germeni virali, utilizând date din 10 țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Spania, Regatul Unit și Elveția.

Cu cât mai redusă era rata infectărilor într-o anumită regiune, cu atât mai mare a fost impactul noilor germeni, au constatat cercetătorii, care au comparat situația cu cea a incendiilor de pădure:

„Dacă există deja multe focare mai mici într-o pădure, câteva surse noi de foc nu fac o mare diferență; dar dacă sunt numai câteva ici-colo, noile focare vor avea un impact mult mai mare asupra rezultatului final.”, scrie EuropaFM.

În acest mod, noii germeni au rezultat proporțional în mai puține serii de infectări în țări care avuseseră deja rate mari de infectare pe parcursul verii, ca Belgia, Spania, Portugalia și Franța.

Pe de altă parte, alte variante ale virusului au ajuns  în Regatul Unit, din Spania, spun cercetătorii.

Totuși, germenii care au circulat vara trecută nu au fost variante, așa cum le cunoaștem azi, au subliniat cercetătorii. „Nu erau mai infecțioși, dar își făceau repede cale prin Europa. Așa că există o mare probabilitate că a fost o situație provocată de călătorii.”

Dar situația va fi mult diferită în această vară, întrucât campaniile de vaccinare evoluează rapid în țările analizate. Ei subliniază totuși că este necesară în continuare vigilența, până când fiecare își va fi atins propria imunitate – ceea ce probabil nu va fi cazul în Europa în vara aceasta.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati