STUDIU/ Comisia Europeană arată că aproximativ un sfert dintre români lucrează de acasă

0
233
sursa foto: Unsplash

Conform datelor de la Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă), aproape unu din patru români (24%) lucrează în regim de telemuncă, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19.

Un studiu al Eurofound arată că numărul salariaţilor din Uniunea Europeană care lucrează în regim de telemuncă a crescut simţitor în timpul pandemiei de Covid-19, deşi era într-o creştere continuă, dar mult mai lentă, pe parcursul ultimului deceniu, înainte de criza medicală din 2020.

„Un studiu comun realizat de Eurofound şi Comisia Europeană despre telemuncă arată că, în timp ce procentul persoanelor care lucrează de acasă a crescut în deceniul precedent crizei, acesta nu a fost cazul şi în Europa şi au existat diferenţe mari între statele membre ale UE. Acest lucru s-a datorat în parte predominanţei diferitelor sectoare economice la nivel naţional, dar şi infrastructurii şi culturilor de lucru.

În 2019, 31% din persoanele angajate în Suedia lucrau uneori de acasă şi mai mult de unul din cinci angajaţi din Danemarca, Luxemburg şi Olanda au indicat că lucrul de acasă nu era un concept străin pentru ei. În schimb, doar 0,6% dintre cei angajaţi în România lucrau acasă uneori în 2019, iar cifra era mai mică de 2% în Bulgaria, Cipru şi Italia”, scrie James Higgins, autorul cercetării Eurofound, conform Gandul.ro.

În ultimul deceniu România a fost pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de angajaţi care muncesc de la distanţă, însă anul acesta a avansat pe locul 15, întrecând ţări precum Olanda, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Croaţia.

Procentul angajaţilor români care au lucrat de acasă a fost 1% în perioada 2010 – 2019, iar la un nivel asemănător cu cel înregistrat în România mai erau Bulgaria, Italia şi Cipru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.