Cercetătorii australieni au descoperit că virusul care provoacă boala Covid-19 poate supraviețui până la 28 de zile pe suprafețe precum sticlă, bancnote sau telefoane mobile.
De asemenea, studiul efectuat de Centrul de Prevenție a Bolilor din Australia demonstrează că virusul poate supraviețui la temperaturi mult mai scăzute decât virusul gripal, conform The Guardian.
Covid-19 supraviețuiește mai mult timp pe bancnote de hârtie decât pe cele de plastic și exponențial mai mult pe suprafețe fine decât cele poroase, cum ar fi bumbacul, scrie StirileProTV.
Studiul publicat în Jurnalul de Virologie demonstrează de asemenea că Sars-Cov-2 are o durată de viață pe suprafețe cu aproximativ 10 zile mai mare decât virusul gripal.
Dr. Larry Marshall, directorul Centrului de Prevenție a Bolilor din Australia, a declarat că acest studiu ajută oamenii de știință să prevadă mult mai specific răspândirea Covid-19, prin urmare să protejeze comunitățile de infectare.
Un alt medic care a luat parte la studiu, Debbie Eaglea, a spus că aceste descoperiri întăresc nevoia bunelor practici în materie sanitară, precum spălatul pe mâini și dezinfectarea suprafețelor.
„La 20 de grade Celsius, care poate fi considerată temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust și că supraviețuiește până la 28 de zile pe suprafețe fine precum sticla de pe ecranul telefoanelor”, se menționează în studiu.
Experimente similare efectuate cu virusul gripal au demonstrat că acesta supraviețuiește doar 17 zile pe suprafețe.
În urma aceluiași studiu, s-a demonstrat că la temperaturi mai ridicate, de 30 sau 40 de grade Celsius, virusul trăiește mai puțin timp.
„Deși rolul exact al transmiterii de pe suprafețe, nivelul de contact sau încărcătura virală necesară pentru infectare nu sunt cunoscute încă, durata de viață a virusului pe diferite suprafețe este o informație crucială pentru dezvoltarea unor strategii”, a spus Eagles.