Studiu: Opt din zece români cred că economia țării este deturnată spre folosul celor bogați și puternici

Opt din zece români (78%), în special cei trecuți de peste 50 de ani, consideră că economia țării este deturnată spre folosul celor bogați și puternici, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Ipsos. În medie, ponderea cetățenilor din 28 de state ale lumii care cred același lucru este de 64%.
  • De asemenea, 26% dintre români cred că liderii de business spun adevărul, mult sub media globală de 39% și cu 10 puncte procentuale sub media europeană de 36%, scrie economica.net.

Opt din zece români (78%) consideră că economia țării este deturnată spre folosul celor bogați și puternici, în special cetățenii cu vârste peste 50 ani având această convingere. 68% dintre concetățenii noştri cred că experții din țara noastră nu înteleg cu adevărat realitățile vieții lor de zi cu zi.

De o susţinere importantă (74%) se bucură și ideea că este nevoie de un conducător capabil care să ia țara înapoi de la cei bogați și puternici. Aceste opinii sunt prezente cu precădere în rândul femeilor, populației cu educație medie, persoanelor mai în vârstă (peste 50 de ani) și celor care nu sunt în prezent angajați.

Partidelor politice și politicienilor nu le pasă cu adevărat de marea masă a populației

Într-o proporție covârșitoare (79%), cetățenii României sunt de părere că partidelor politice și politicienilor nu le pasă cu adevărat de marea masă a populației. Opinia este similară în rândul bărbaților și femeilor, însă este mai pregnantă în rândul românilor cu vârste de peste 35 de ani și mai redusă în cadrul populației mai tinere.

Puțin peste jumătate dintre românii chestionați (54%) au convingerea că un lider puternic, dispus să încalce regulile ar fi soluția pentru reconstrucția țării. Opinia este mai puțin împărtășită de bărbați, de persoanele cu educație ridicată sau venit ridicat în gospodărie.

Doar 26% dintre români cred că liderii de business spun adevărul,

În schimb, doar 26% dintre români cred că liderii de business spun adevărul, mult sub media globală de 39% și cu 10 puncte procentuale sub media europeană de 36%.

În medie, în rândul celor 28 de țări investigate în cadrul studiului realizat de compania de cercetare Ipsos, șase din zece cetățeni sunt de părere că economia țării este deturnată în folosul celor bogați și puternici, că partidelor politice și politicienilor nu le pasă cu adevărat de cetățeni, că este nevoie de un conducător capabil să ia țara înapoi de la cei bogați și puternici, dar și că experții nu înteleg realitățile cu care se confruntă oamenii.

Ceva mai puțin de jumătate dintre respondenţii la nivel global consideră că, pentru a repara sistemul defect, este nevoie de un lider puternic, dispus să încalce regulile.

Pentru a măsura sentimentele anti-sistem, Ipsos a dezvoltat Indexul de disfuncţionalitate a sistemului.

Din cele 28 de participante la studiu, țările cu indexul cel mai ridicat sunt România (3.01), Turcia (3.00), Thailanda (2.90), Africa de Sud (2.85) și Marea Britanie (2.80). Țările cu indexul cel mai scăzut sunt Suedia (2.11), Germania (2.26) și Olanda (2.40). Indexul mediu global al celor 28 de țări este 2.65. Cu cât acest index este mai mare, cu atât sistemele politice și economice din acea țară sunt percepute că fiind disfuncționale.

 

Studiul Ipsos a fost realizat online în 28 de țări, în perioada 23 septembrie – 4 noiembrie 2022, pe un eșantion de 26.007 cetățeni adulți. Pentru România, esantionul a inclus 1.000 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 16-74 ani.

Grupul internaţional de origine franceză Ipsos reprezintă una dintre cele mai mari companii în domeniul cercetării de piaţă, este listat la Bursa din Paris şi este prezent în 90 de ţări. Ipsos este cel mai mare grup de cercetare prezent în România, cu peste 1.000 de angajaţi.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati