SUA: Moţiune pentru destituirea preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy

1
178

Un ales reprezentând dreapta dură americană, Matt Gaetz, a depus luni o moţiune pentru destituirea preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, notează AFP.

Această manevră procedurală, foarte rar folosită în istoria parlamentară americană, intervine în urma adoptării sâmbătă de către Congres a unui buget provizoriu pentru administraţie, căruia i s-au opus mulţi conservatori.

Moţiunea depusă de Matt Gaetz, un ales din Florida, va declanşa probabil o confruntare în zilele următoare în Camera Reprezentanţilor.

„Daţi-i drumul!”, i-a răspuns imediat McCarthy pe un ton sfidător, într-un mesaj pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Foarte apropiat de Donald Trump, Gaetz îl acuză pe Kevin McCarthy mai ales că a încheiat un „acord secret” cu preşedintele Joe Biden privind un posibil ajutor financiar pentru Ucraina, în pline negocieri bugetare.

Or, aripa dreaptă a Partidului Republican se opune ferm deblocării de fonduri suplimentare pentru Kiev, considerând că aceşti bani ar trebui folosiţi în schimb pentru a combate criza migratorie la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Acest grup dispune astfel de posibilitatea de a se pronunţa în Cameră asupra unui număr mare de dosare, având în vedere majoritatea republicană pe muchie din această instituţie.

Kevin McCarthy, „speaker” al Camerei în vârstă de 58 de ani, a fost ales cu dificultate în ianuarie, din cauza acestei majorităţi reduse.

Pentru a ajunge în fotoliul de preşedinte al Camerei, el a trebuit să facă concesii enorme unui grup de aproximativ douăzeci de trumpişti, printre care posibilitatea ca orice ales să poată convoca un vot pentru a-l destitui.

Această luptă fratricidă era aşteptată: McCarthy, ales cu preţul a numeroase negocieri cu trumpiştii, a declarat sâmbătă că este conştient că îşi riscă scaunul.

„Ştiţi ce, dacă trebuie să-mi risc postul pentru a apăra poporul american, o voi face”, a afirmat el.

Pentru a trece, această moţiune necesită votul majorităţii în Camera Reprezentanţilor.

În încercarea a-şi păstra funcţia, preşedintele republican al Camerei ar putea fi nevoit să se bazeze pe voturile democraţilor. Or, la aceştia din urmă, nu s-a decis nimic. Discuţiile sunt în desfăşurare în interiorul partidului lui Joe Biden pentru a decide dacă Kevin McCarthy merită să fie salvat.

sursa: AGERPRES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.