Summit important la Madrid. NATO va face cele mai importante schimbări după încheierea Războiului Rece

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, la Madrid, pentru discuții în cadrul a ceea ce mulți se așteaptă să fie cel mai important summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii. 

Liderii care participă la summitul de la Madrid sunt așteptați să dezvăluie o abordare „transformatoare” a strategiei lor de securitate și apărare nemaivăzută după încheierea Războiul Rece, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg, scrie Digi24.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze liderilor și aliaților NATO printr-o legătură video în timpul summitului.

În ultimele luni, președintele ucrainean a cerut sancțiuni mai dure și punerea în aplicare a unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei, o cerere care a fost respinsă până acum de SUA și NATO din cauza temerilor de escaladare a războiului cu Rusia dincolo de granițele Ucrainei.

Cu toate acestea, se așteaptă ca liderii NATO să dezvăluie o asistență militară mai mare pentru Ucraina la summit, inclusiv echipamente pentru combaterea dronelor rusești și pentru asigurarea comunicațiilor.

Încălcarea granițelor unui stat suveran de către Rusia și acuzațiile ulterioare de încălcări ale drepturilor omului au forțat o transformare rapidă a abordării țărilor europene cu privire la sectorul apărării în regiune.

Liderii de la summitul NATO vor anunța o extindere a unității de răspuns la criză și apărare a organizației o prezență militară consolidată în țările est-europene de la granița cu Rusia, inclusiv România, Estonia, Letonia și Lituania.

De altfel,  secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a transmis luni că NATO va mări masiv numărul trupelor sale care sunt la un grad înalt de pregătire armată, la peste 300.000 de soldați.

Înainte de summit, Jens Stoltenberg a mai spus că Alianța se uită la cum să fie mai bine echipată pentru a răspunde la o amenințarea rusă.

Echiparea ar putea include o prezență suplimentară a trupelor la granițele cu Rusia, precum și a forțelor de rezervă staționate în alte țări NATO, cum ar fi Germania, care ar putea fi apelate atunci când este necesar.

Conceptul strategic al NATO

Documentul programatic pe care liderii nord-atlantici îl vor adopta reprezintă al doilea cel mai important act al Alianței după Tratatul de la Washington. El definește viziunea de securitate, amenințările, domeniile de interes și capacitatea NATO de a se adapta, păstrând sarcina primordială și originară a Alianței – apărarea colectivă.

Din punct de vedere istoric, gândirea strategică a NATO s-a încadrat în trei perioade diferite:

  • epoca Războiului Rece.
  • existența Alianței post-Război Rece.
  • securitatea lumii post 11 septembrie 2001.

Conceptul Strategic de la Madrid va fi al patrulea Concept Strategic al NATO de la căderea Cortinei de Fier, după cel de la Roma din 1991, de la Washington din 1999 și cel de la Lisabona din 2010. Epoca pentru care Conceptul Strategic din 2022 va fi adoptat este una în care arhitectura de securitate din Europa postbelică și post-Război Rece a fost schimbată de războiul lui Putin în Ucraina.

Adoptarea Noului Concept Strategic reprezintă finalul unui proces complex, lansat la summitul din 2021. Documentul va urmări:

  • Evidențierea amenințărilor la adresa securității Aliate, pornind de la noua realitate de securitate – războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Viitorul Concept Strategic al NATO va urmări să reflecte  noua situație de securitate, plecând de la recunoașterea Rusiei ca amenințare la adresa NATO.
  • Sublinierea rolului articolului 5 în exercitarea sarcinii principale a NATO – apărarea colectivă.
  • Consolidarea, adaptarea și modernizarea Alianței pe toate palierele, pentru a face față provocărilor și amenințărilor prezente și viitoare.
  • Confirmarea noii traiectorii a arhitecturii de descurajare și apărare pe care NATO s-a angajat, urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu obiectivul abordării unitare, coerente, eficiente și credibile a riscurilor de securitate actuale, îndeosebi pe Flancul Estic, în toate domeniile operaționale.

Principalele puncte ale consolidării semnificative a posturii de apărare și descurajare a NATO:

  • Consolidarea semnificativă a posturii de apărare și descurajare este decizia cu cel mai mare impact practic și de o importanță aparte. Se vor suplimenta măsurile consistente adoptate deja la Summitul extraordinar din martie 2022, când a fost decisă crearea Grupului de Luptă din România.
  • Șefii de stat și de guvern vor adopta o Declarație a Summitului, care va releva stadiul la zi al măsurilor de răspuns Aliat față de amenințările la adresa NATO.
  • Șefii de stat și de guvern vor indica și o serie de alte măsuri de sprijin pentru Ucraina și ceilalți parteneri vulnerabili din Vecinătatea Estică.
  • Vor fi avute în vedere și decizii care să conducă la consolidarea rezilienței, securității energetice și combaterii schimbărilor climatice. Prin inițiativele DIANA (acceleratorul inovării în materie de apărare) și Fondul NATO de Inovare, se creează două instrumente care vor conduce la creșterea capacității de inovare și a interoperabilității Aliaților în domeniul tehnologiilor de vârf.
  • De asemenea, vor fi discutate și provocările globale, abordarea NATO față de China, precum și amenințările și provocările din Vecinătatea Sudică.

Obiective și priorități pentru România

Președintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 28-30 iunie 2022, la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid, anunță Administrația Prezidențială.

Printre priorități: 

  • Reconfirmarea importanței regiunii pentru securitatea euroatlantică, în contextul actual marcat de amenințări de securitate multidimensionale (militară, alimentară, de transport).
  • Consolidarea și eficientizarea prezenței Aliate pe Flancul Estic, unitară, coerentă, credibilă și sustenabilă, în special la Marea Neagră, în implementarea deciziilor adoptate la întâlnirea liderilor NATO din 24 martie cu privire la transformarea posturii Aliate pe Flancul Estic (operationalizarea Grupului de Luptă). Aceasta va duce la reconfigurarea posturii NATO, precum și la imprimarea unei abordări coerente a acesteia pe întreg Flancul Estic.
  • Reafirmarea angajamentului NATO pentru apărarea Aliaților. Apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală prioritară a NATO. În contextul actual, relația transatlantică și Articolul 5 al Tratatului de la Washington sunt mai relevante ca oricând.
  • Necesitatea consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune, profund afectați de efectele agresiunii Rusiei, dar și de ingerințele și presiunile acesteia. Pentru România este esențială consolidarea rezilienței partenerilor vulnerabili. România a fost un avocat constant al unei angajări sporite a NATO în raport cu
  • Ucraina, Georgia, Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati