Sute de copiii, părinți și educatori din Bucureşti – Ilfov au participat la programul „Start în educaţie”

450 de copii cu vârste între 3-6 ani, 193 de părinţi şi 166 de educatori din 2 comunităţi defavorizate din judeţul Ilfov şi Bucureşti sunt beneficiari ai programului „Start în educaţie” – cel mai amplu proiect de educaţie timpurie din România, derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom.

În timpul acţiunilor desfăşurate, atât părinţii, cât şi educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educaţie în rândul preşcolarilor.

Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaţionale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte şi caiet de lucru, materiale educative STEAM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricităţii şi produse de igienă personală. „Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să înveţe, să-şi exprime talentele şi să înţeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiţi de intrarea la şcoală.

Părinţii au participat la „Şcoala părinţilor – ateliere de educaţie parentală”, unde au primit informaţii şi îndrumări valoroase menite să le ofere suport şi să îi înveţe cum să îşi susţină copiii în această etapă de dezvoltare. De asemenea, părinţii copiilor cu vârste între 0 şi 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează şi sprijină să dea startul experienţelor de învăţare timpurie de acasă, pe canalul dedicat Youtube Start în Educaţie.

„Pentru mine, ‘Şcoala Părinţilor’ a adus un aport semnificativ în rolul de părinte şi activităţile aferente. Mă bucur mult că am reuşit să particip la aceste întâlniri, cursul fiind foarte bine structurat, surprinzător de complex, în cadrul căruia am aflat informaţii noi şi utile, prezentate într-un mor clar şi într-o atmosferă plăcută. Recomand acest curs cu toată încrederea şi altor părinţi.”, a declarat un părinte din judeţul Ilfov.

Proiectul asigură accesul la resurse şi grădiniţelor din comunităţi dezavantajate şi creşte competenţele educatorilor pentru sprijinirea părinţilor. Astfel, 3 grădiniţe din judeţul Ilfov au beneficiat de kit-ul „ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri şi activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.

Totodată, 166 de cadre didactice din judeţul Ilfov şi Bucureşti au început o serie de cursuri prin intermediul cărora îşi pot dezvolta şi perfecţiona competenţele de educaţie parentală. Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susţină dezvoltarea intelectuală şi emoţională a copiilor preşcolari, dar şi să identifice împreună cu părinţii modalităţi de colaborare eficientă între familie – grădiniţă – ceilalţi membri ai comunităţii.

„Cursul a fost o adevărată oportunitate de învăţare, de schimb de bune practici, atât din partea doamnei formator, cât şi din partea celorlalte cursante. Sesiunile de formare au avut ca bază realitatea, au fost interactive şi interesante. Informaţiile primite în cadrul cursului au fost accesibile, actuale, provocatoare. Fiecare situaţie de învăţare mi-a deschis noi oportunităţi de abordare a temei. Consider că acest curs mă ajută să relaţionez mai bine cu părinţii, să stimulez interacţiuni bazate pe respect şi armonie, să conturez schimbul de experienţă între părinţi şi educatori.”, a declarat un cadru didactic din Bucureşti.

„Start în educaţie” vine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinţi, 3.500 de educatori şi 1.500 de grădiniţe din 1000 de comunităţi defavorizate din toată ţara. Prin acţiunile implementate, „Start în educaţie” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel naţional un parteneriat solid între profesori, specialişti, părinţi, autorităţi cu scopul de a susţine importanţa strategică a educaţiei timpurii privind dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a copiilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati