Tanczos Barna ar vrea ca urșii care fac probleme să poată fi sedați sau împușcați în 24 de ore după atac

0
120
Foto: Facebook / Tánczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că lucrează la un proiect de ordonanţă care ar permite ca urşii agresivi, care atacă pe teritoriul localităţilor, să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată de jandarmi şi vânători, în 24 de ore, în funcţie de gravitatea situaţiei. El a afirmat că, potrivit datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor.

Tanczos Barna a scris, pe Facebook, că a avut, luni, o şedinţă cu primarii, reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi asociaţiilor fermierilor din judeţul Harghita despre ordonanţa care ar permite intervenţia imediată în situaţiile de urgenţă cauzate de urşi.

El a prezentat, în cadrul întâlnirii, cele mai importante puncte din proiectul de ordonanţă la care se lucrează şi care permite ca, „în funcţie de gravitatea situaţiei, urşii agresivi care atacă pe teritoriul localităţilor să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată de jandarmi şi vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezenţa ursului”, scrie news.ro.

Totodată, astfel ar fi oferită primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociaţiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urşilor prin intervenţie imediată.

„De asemenea în zonele de tampon ale localităţilor am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea şi relocare sau împuşcarea urşiilor agresivi”, a afăugat ministrul Mediului.

În iunie au fost zeci de apeluri la 112, zilnic

El a prezentat o statistică potrvit căreia, pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor.

„Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omeneşti. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenţii imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulţi cei care conştientizează gravitatea situaţiei, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul guvernului. În următoarele zile vom continua discuţiile pe acest subiect”, a conchis Tanczos Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.