Târg cu soluţii şi cu inovații tehnologice pentru producția de energii regenerabile și protecția mediului, la Romexpo

Pavilionul B2 din cadrul Romexpo va deveni, în perioada 11-13 aprilie 2024, cel mai mare HUB de inovații tehnologice pentru producția de energii regenerabile: solar, vânt, termal și biogaz şi protecţia mediului.

GREEN ENERGY EXPO & ROMENVIROTEC cel mai mare târg de energii regenerabile şi protectia mediului, își va deschide porțile în perioada 11-13 aprilie 2024 și va fi primul târg din România care va prezenta specialiștilor tehnologii la scară de 1/1, atât în cadrul pavilionului expozițional, cât și pe teren exterior, unde expozanții vor construi parcuri de panouri fotovoltaice si vor face demostratii de echipamente.

  • ”Ideea acestui târg a venit mai mult din preocupările mele personale. Studiind acest fenomen, am început să intru în contact cu oameni, cu asociații și cu ONG-uri. A venit natural această idee de a organiza și un târg pe tot ce înseamnă protecția mediului și energii regenerabile.”, a declarat pentru News Bucuresti Camelia Buda, organizatorul GREEN ENERGY EXPO & ROMENVIROTEC.

”Am reușit să creăm o platformă unde să aducem alături atât autoritățile cât și companiile, furnizorii de servicii, furnizorii de tehnologii, pentru a implementa soluții mai bune pentru noi cetățenii.”, a completat aceasta.

Târgul de la Romexpo se va concentra pe două sectoare importante, și anume producția de energii regenerabile și protecția mediului, unde cel mai bine conturat sector este cel de management al deșeurilor.

Managementul deșeurilor pornește de la colectarea deșeurilor de la fiecare cetățean de acasă, până la sortare, tratare și reciclare. ”Avem aici toți furnizorii care oferă astfel de servicii, fie că vorbim de mașinile care colectează gunoiul, fie că vorbim de stații de tratare sau sortare, toți vor fi prezenți în cadrul târgului cu cele mai noi soluții”, argumentează Camelia Buda.

Boom pe partea de energii regenerabile

„Pe partea de energii regenerabile, aici este un boom care ne-a luat prin surprindere, avem listă de așteptare și nu mai avem spațiu pentru companiile care vor să participe. Zona de solar este foarte bine dezvoltată în cadrul târgului, unde sunt prezenți toți liderii mondiali care oferă soluții 360 de grade, de la idee, autorizații, implementare a parcului și mentenanță.”, arată organizatoarea târgului.

În zona de energie România are următoarea problemă. Parcurile existente pe zona de solar produc mai multă energie decât are capacitate rețeaua noastră, motiv pentru care stocarea este acum problema și soluția în același timp.

  • Toți cei care au parcuri și care produc energie regenerabilă trebuie să investească în baterii și să stocheze energia în aceste baterii și să o livreze în rețea, a explicat Camelia Buda pentru newsbucuresti.ro.

„Târg cu expunere de tehnologie și cu număr mare de soluții”

„Ca și element diferențiator, suntem cel mai mare târg din România pentru protecția mediului și energii regenerabile și având în vedere infrastructura pe care Romexpo o are, în cadrul târgului vor fi prezentate tehnologii la scară de 1/1. Vom avea expuse sisteme integrate și complete pentru managementul deșeurilor, dar și pe partea de energii solare vom avea produsul efectiv.

Nu suntem un târg unde clientul vine cu o prezentare PowerPoint. Vor fi produse și proiecte la scară de 1/1, atât în cadrul pavilionului cât și pe platforma exterioară, unde vom avea echipamente, simulări de parcuri foto-voltaice și demonstrații ale acestor echipamente.”, precizează sursa citată.

  • „Este vorba despre un târg cu expunere de tehnologie și cu număr mare de soluții.”, completează Camelia Buda.

Evenimentul se bucură și de implicarea autorităților, inclusiv cancelaria prim-ministrului. „Avem parteneriat cu Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării.”, arată organizatorul evenimentului.

În acelaşi timp, GREEN ENERGY EXPO & ROMENVIROTEC va găzdui Forumul Internațional de Mediu și Energie, eveniment organizat în parteneriat cu Revista Infomediu Europa, Ministerul Mediului, Apelor şi Padurilor şi Universitatea Ecologica din Bucureşti, unde reputați speakeri internaționali, autorități și liderii industriei de energii regenerabile vor găsi răspunsuri la provocările momentului pentru industria de energii regenerabile.

”Vom avea paneluri atât pe zona de energii regenerabile, cât şi pe partea managementului deșeurilor. Speakeri internaționali vin pentru prima oară în România pentru a dezbate aceste problematici impuse țării nostre de UE.”, precizează Camelia Buda.

Astfel, reprezentanți ai autorităţilor vor fi prezenți și vor răspunde la toate întrebările și nelămuririle pe care le au companiile din piață.

Accesul la eveniment este gratuit, pe bază de înregistare, care se poate face atât online cât și la fața locului. Înscrierea este separată pentru vizitare și pentru participarea la paneluri.

Pe zona de managementul deșeurilor, instituțiile publice reprezintă un target foarte important pentru vizitatori, completează sursa citată: ”Avem parteneriat cu Federația Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara (FADI), federația care la nivel județean colaborează cu toate primăriile și consiliile județene și cu ajutorul FADI am implementat un program prin care vrem să aducem din fiecare județ specialiști care vor vizita târgul, fie că vorbim de primari, președinți de consilii județene sau specialiști implicați pe zona de managementul deșeurilor.”

Inovații de top, prezentate în cadrul târgului

Cei interesaţi sunt invitaţi să exploreze cele mai avansate tehnologii prezentate de marii producători mondiali în domenii cheie precum Managementul Deșeurilor, Managementul Apelor, Situri Contaminate și Schimbări Climatice.

În cadrul târgului se va prezenta sistemul automatizat de managementul deșeurilor și de spălare a tomberoanelor și partea de insule ecologice (ghene de gunoi acoperite).

„Pe partea de managementul deșeurilor avem două direcții vis-a-vis de inovații, echipamentele electrice automatizate pentru colectarea deșeurilor – mașinile de gunoi, cum le știm noi cetățenii, care pot să colecteze gunoiul doar prin manevrarea de către șofer. Această mașină automată va fi prezentată în cadrul târgului, este vorba despre un sistem care a fost implementat deja în Sectorul 3 al Capitalei.”, arată sursa citată.

Tot în cadrul târgului va fi prezentă singura companie care reciclează panouri fotovoltaice și baterii, inclusiv cele auto.

Cu un focus pe inovație și sustenabilitate, Ministerul Mediului va prezenta programele oficiale în derulare pe temele de energii regenerabile şi protecţia mediului.

Astfel, Ministerul Mediului a lansat un program numit eco-insula, la care au participat toate firmele importante din industrie, prin care se dorește implementarea acestor insule ecologice în toată țara, în așa fel încât să nu mai poată fi extrase deșeurile din tomberoane sau ghene.

De asemenea, este în lucru un program numit plătești cât arunci – noi cetățenii vom primi un card cu care vom accesa aceste eco-insule și pe baza căruia vom primi factură fix pe cât am aruncat la ghenă.

În plus, Ministerul Mediului lucrează la organizarea unor centre unde cetățenii pot să ducă electrocasnice de care nu mai au nevoie sau deșeuri voluminoase.

Sâmbătă, ziua ONG-urilor şi ziua cetățeanului

De asemenea, arată Camelia Buda, sâmbătă va fi ziua ONG-urilor, unde acestea vor veni să își prezinte programele pe zona de schimbări climatice și mediu la nivel general: „Avem o serie de universități care s-au declarat interesate de colaborarea cu noi și studenți din cadrul universităților vor vizita târgul.”

În plus, ziua de sâmbătă va fi și ziua cetățeanului, pentru că zona de energii regenerabile se adresează și cetățenilor sau companiilor care doresc să găsească soluții pe zona de eficiență energetică, să investească în panouri foto-voltaice, etc.

  • Organizatorii se aşteaptă la cel puţin 6.000 de persoane care să treacă pragul târgului şi se gândesc deja la ediţia următoare. O primă ediție este un test de piață și unele companii așteaptă să vadă cum s-a derulat prima ediție și se alătură de la a doua, explică sursa citată. „Următoarea ediție va fi un boom, o a doua ediție la dublu cu privire la expozanți și suprafață.”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati