Târg de Sfântul Dumitru, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

În perioada 25 – 27 octombrie, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează Târgul de Sfântul Dumitru – eveniment de tradiţie ce reface atmosfera târgurilor din satul de altădată, târguri care aveau loc în zilele marcate de sărbătorile Sfinţilor, cinstiţi de Biserică şi de sat la date fixe.

Anul 2019 a fost decretat de Biserica Ortodoxă Română drept Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). De aceea ediţia din acest an este dedicată acestor intelectuali ai satului, îndrumători ai comunităţii, şi se înscrie în dezideratele programului Patriarhiei Române, accentuând atmosfera de mare sărbătoare prilejuită de celebrarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este şi ocrotitorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Aşadar, pe 25, 26 şi 27 octombrie oamenii sunt invitați la Muzeul Satului, „satul satelor”, cum îl numea chiar fondatorul său, pentru a participa la un program bogat din care vă dezvăluim doar câteva repere pentru a vă convinge că merită să petreceţi o zi în lumina de toamnă specială, la Muzeul Satului de la Şosea (Şos. Kiseleff nr. 28-30).

Din programul târgului: Festivalul-concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Satului; Nunta din Oaş, reconstituită cu fast de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, Baia Mare, jud. Maramureş, Director – Iuliana Dăncuş; muzică religioasă interpretată de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, coordonat de arhidiaconul Mihail Bucă.

Duminică, 27 octombri, cu ocazia pomenirii Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului, va avea loc Sfânta Liturghie la Biserica Turea din Satul Nou (zona sud a muzeului). La fel ca în vremurile de odinioară, vom avea după slujbă o şezătoare la care vor participa reprezentanţii comunităţii din Avrig, jud. Sibiu şi Ansamblul folcloric Purtata Avrigului.

Gelu Voicu şi Ansamblul Teleormanul, urmaţi de ansambluri aparţinând minorităţilor germane şi greceşti, precum şi ansambluri din oraşele Shumen şi Varna din Bulgaria, vor anima atmosfera de târg.

Ziua se va încheia cu muzică jazz susţinută de Grupul Ploieşti Jazz Trio – al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti.

În fiecare zi a evenimentului vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, părinţi şi bunici, în limita a 10 locuri pentru fiecare atelier, prin care vizitatorii pot face cunoştinţă cu tainele meşteşugurilor populare. Înscrierile se pot face la adresa de mail programe.culturale@muzeul-satului.ro

Produse din gastronomia tradiţională şi produse bio vor putea fi cumpărate din târg – colaci, cozonaci, pâine cu maia, miere şi produse apicole, vin, bragă, conserve de toamnă – murături, zacuscă, dulceaţă, flori.

Vă invităm, aşadar, la târg, să vă bucuraţi de trei zile de sărbătoare în cel mai vizitat muzeu al României, care va reface pentru oaspeţii noştri atmosfera târgurilor de altădată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati