Târgul de Sânziene se organizează la Muzeul Satului, pe 24 iunie

Tradiţionalul Târg de Sânziene va fi organizat, pe 24 iunie, la sediul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

„În aceeaşi zi, între orele 11,30 -14,30 Ansamblul Vatra Hărmanului va fi prezent pe aleile muzeului şi în curtea gospodăriei Drăguş cu Obiceiuri de Sânziene. Vă aşteptăm, aşadar, să ne treceţi pragul şi să intraţi în lumea tainelor acestei sărbători”, anunţă reprezentanţii muzeului într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Ritualul agrar asociat solstiţiului de vară este cunoscut şi drept Cap de vară, Drăgaică, Sânziene, Amuţitul Cucului, potrivit sursei citate.

„Este o sărbătoare importantă în lumea satului românesc, împletire a cultului solar şi tradiţiei creştine, cu semnificaţii legate de fertilitate, sănătate şi dragoste; acum se culeg plantele de leac, se află norocul la animale, mersul recoltelor şi ursitul tinerelor fete, se fac ritualuri de grăbire a măritişului, de viaţă lungă şi fecunditate, dar şi pentru alungarea spiritelor rele şi pomenirea morţilor, a ‘moşilor de Sânziene”, pentru că acum se crede că cerurile se deschid şi lumile se întrepătrund”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii muzeului amintesc că tot acum Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, iar în Bucovina se sărbătoreşte Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, această zi fiind una sfântă.

De asemenea, acum se ţin bâlciuri şi iarmaroace.

Tradiţia este valorificată în literatură şi făcută cunoscută peste hotare, Sânzienele fiind menţionate încă din secolul al XVIII-lea de Dimitrie Cantemir în lucrarea sa „Descriptio Moldaviae”, în vreme ce „Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade a avut numeroase traduceri, adaugă sursa menţionată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati