Tătaru: Cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar trebuie să fim pregătiți

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de părere că un al doilea val de îmbolnăviri cauzate de coronavirus nu va avea amploarea primului val, însă susține că autoritățile trebuie să fie pregătite și că este nevoie că cei din grupele de risc să fie vaccinați antigripal și antipneumococic.

El afirmă că ar recomanda imunizarea cu vaccinul anti-COVID, atunci când acesta va există, dar că nu crede că această imunizare ar trebui să fie obligatorie.

„Eu cred că al doilea val nu va mai fi că acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiți pentru absolut orice. (…) Facem tot posibilul să nu mai ajungem într-o perioada că această. Nu știu dacă un medic se întâlnește de două ori în viață cu ce s-a întâmplat acum. Nu știu dacă o economie trece de două ori într-o sută de ani prin ce trece acum”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit Ziare.com.

Tătaru consideră că pe parcursul verii va continuă o transmitere intracomunitară a virusului și a spus că este nevoie de o vaccinare susținută antigripală și antipneumococica a celor din grupele de risc, pentru a preveni cazuri grave.

Nelu Tătaru a afirmat că „ar recomandă” că oamenii să se imunizeze atunci când va există un vaccin anti-COVID, însă nu ar susține obligativitatea vaccinării în acest caz, după „un an-doi de boală”.

„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece și prin al doilea. Suntem o parte dintre noi care se imunizeaza. Imunizarea noastră se face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinandu-ne. Deocamdată vaccinul nu-l avem (…) Posibilitatea că odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an și jumătate după, nu știu dacă o mai fi atât de acerb să îl credem obligatoriu. (…)

Că și vaccinul antigripal, că și vaccinul anti-Covid le recomanzi. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program pe care le luăm din copilărie, pe acelea le-aș face vaccinare obligatorie. Este o patologie care, poate, o s-o avem un an, doi, nu este o patologie care se perpetuează de la an la an. (…) Nu putem introduce oligativitate după un an-doi de boală”, a detaliat el.

„Să nu credem că sistemul medical s-a schimbat după o pandemie”, a mai declarat ministrul.

El a precizat că în studiul de seroprevalenta vor fi testate peste 29.000 de persoane, în funcție de grupe de vârstă, iar în final acest studiu va arată câți dintre români au trecut prin boală și sunt imunizați, dar și „o previziune pentru un posibil viitor episod”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati