Teatrul Ion Creangă se întoarce acasă, la Sala Mare!

0
275

Cu 15 ani în urmă, Teatrul Ion Creangă a rămas fără sală de spectacole, fără un loc al lui, care să-i aparţină şi unde să se întâmple ceea ce îi este dat – punerea în scenă a pieselor de teatru pentru copii. După o perioadă de pribegie prin mai multe spaţii din Bucureşti şi după o foarte lungă aşteptare, a venit timpul să ne reîntoarcem acasă.

Sala Mare din Piaţa Amzei nr. 13 este acum un loc nou, modern şi sigur, aşa cum trebuie să fie orice mediu destinat activităţilor culturale pentru cei mici.

Evenimentul oficial de redeschidere a sălii, denumit „Teatrul Ion Creangă de poveste”, va avea loc de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, de la ora 18:00, la Sala Mare (Piaţa Amzei 13).

Redeschiderea unui spaţiu dedicat teatrului pentru copii are, în peisajul cultural al Bucureştiului, o însemnătate vitală pentru societatea de azi şi de mâine. Educaţia prin artă, de la vârste fragede, pune bazele valorilor estetice şi morale de mai târziu.

Programul evenimentului „Teatrul Ion Creangă de poveste” a fost gândit special pentru a celebra oamenii care au făcut posibil acest lucru, într-un fel sau altul – accesul la lumea poveştilor de pe scenă, încă din copilăria timpurie. Le vom mulţumi, într-un cadru de sărbătoare, pentru răbdarea, înţelegerea şi compasiunea oferită.

Ne dorim ca, atât cei prezenţi la această întâlnire festivă, cât şi ceilalţi oameni din domeniul culturii, să înţeleagă că noi, în toţi aceşti ani, am continuat să montăm spectacole de marcă, premiate şi apreciate la nivel naţional şi internaţional, să cercetăm şi să inovăm prin fiecare titlu din repertoriu, dar şi prin activităţile conexe destinate copiilor. Mai mult, am transformat spaţiul mai puţin favorabil din Strada Biserica Amzei, într-o sală de spectacole pe care am denumit-o Sala Mică. Aici, am dus mai departe un proiect unic în ţară, al cărui concept de bază este Educaţia Timpurie – Teatru pentru 0-6 ani.

Reprezentaţiile din această categorie au ajuns, prin intermediul festivalurilor internaţionale, în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, din Europa sau din Asia. La rândul lor, festivalurile TIC au devenit un adevărat reper pentru ceea ce înseamnă activităţile de petrecut în familie – în toamna anului trecut, a avut loc cea de-a XV-a ediţie FITC (Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”).

În concluzie, dacă privim latura luminoasă a lucrurilor, deşi au fost 15 ani de pribegie, au fost, pe de altă parte, 15 ani de statornicie în privinţa realizărilor artistice.

Teatrul Ion Creangă înseamnă teatrul poveştilor copilăriei; repertoriul actual acoperă trei etape esenţiale ale copilăriei – #TICBEBE (0-3 ani), #TICPITIC (3-6 ani) şi #TICJUNIOR (6+ ani). Dar Teatrul Ion Creangă mai înseamnă, înainte de toate, şi o echipă numeroasă de actori – artişti care au scris istorie în acest domeniu şi artişti care duc mai departe, cu talent şi pasiune, fabuloasa poveste TIC. O poveste incompletă dacă nu i-am aminti şi pe oamenii din spatele scenei, oamenii care nu se văd, dar care joacă un rol esenţial pentru ca un spectacol să ajungă la forma lui desăvârşită. Pe 15 ianuarie, vom fi cu toţii împreună, ne vom bucura de clipe unice, esenţiale pentru evoluţia noastră.

Evenimentul „Teatrul Ion Creangă de poveste” marchează, în egală măsură, încheierea unei ere şi deschiderea unui nou capitol. Vom vorbi, prin urmare, ca între prieteni, ne vom aprecia munca şi proiectele ca între profesionişti şi vom împărtăşi, în final, aceleaşi gânduri pentru un viitor cel puţin la fel de răsunător ca până acum.

Spectacolele care se vor juca în această lună pe scena Sălii Mari (Piaţa Amzei 13) sunt: „Visul unei nopţi de vară” (13.01 & 21.01), „Păcală şi Tândală” (19.01), „TILL” (20.01) şi „Jack şi vrejul de fasole” (21.01). La finalul lunii ianuarie, între 26 şi 28, va avea loc cea de-a X-a ediţie a mini festivalului TIC PITIC – ZILELE SMALL SIZE, atât la Sala Mare (Piaţa Amzei nr. 13), cât şi la Sala Mică (Str. Biserica Amzei 21-23).

Biletele se pot achiziţiona online de pe site-ul www.tetrulioncreanga.ro sau de la Casa de bilete a Teatrului – 0767.934.374.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.