Teatrul Luceafărul joacă la Bucureşti două reprezentaţii ale unui spectacol unicat în România

Echipa artistică a Teatrului Luceafărul va susţine, în această săptămână, la Bucureşti, două reprezentaţii ale unui spectacol unicat în România, adaptarea scenică a romanului lui Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, prima piesă din teatrul autohton care abordează tema bolii ca stigmat, cu focus pe epilepsie.

Această boală cu forme variate, cauzată de o multitudine de factori, apare la diverse vârste şi sperie prin maniera în care se manifestă. Statisticile susţin că în lume există 65 de milioane de oameni cu această maladie neurologică, adică unul din o sută, se afirmă într-un comunicat transmis luni de instituţia teatrală ieşeană.

Producţia Teatrului Luceafărul Iaşi se înscrie pe linia medicinei performative, o tendinţă estetică de data mai recentă, încă în faza de pionierat în teatrul românesc. Dramatizarea îi aparţine prozatorului, a realizat-o împreună cu Daniela Şilindean, adaptarea şi regia – Cristi Avram, cu actorii George Cocoş, Ioana Natalia Corban, Dragoş Maftei, Ionela Arvinte, Liliana Mavriş Vârlan, Cosmin Rotariu.

Spectacolul reuneşte o echipă tânără de artişti într-o stilistică modernă, atractivă, care potenţează dramatismul tematic.

Noiembrie este luna conştientizării epilepsiei, a înţelegerii că nicio boală nu este o anatemă, că e bine să ştim cum să reacţionăm în asemenea situaţii. În acest context, spectacolul Teatrului Luceafărul Iaşi se va juca joi, 23 noiembrie, orele 19,30, la Sala Studio a Teatrului Odeon Bucureşti. Pe lângă publicul larg, se vor afla în sală teatrologi şi medici. Formatul spectacolului include la final o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care participă prozatorul Bogdan Munteanu şi realizatorii.

Moderatorul discuţiei va fi teatrologul Oltiţa Cîntec, care a curatoriat spectacolul. În acelaşi cadru va fi lansat volumul colectiv ”Culisele creierului. Epilepsia – perspective narative”, coordonat de Oltiţa Cîntec, Richard Constantinescu şi Daniela Şilindean, care însoţeşte producţia scenică.

Sumarul include articole şi studii semnate de oameni de teatru şi de medici ilustrate cu fotografii din spectacolul Stai jos sau cazi. Volumul a apărut în condiţii grafice excelente la Editura UMF Iaşi, care lansează, prin această apariţie, o colecţie de medicină narativă.

Vineri, 24 noiembrie, de la ora 19,00, o a doua reprezentaţie se va juca la sala „Ileana Berlogea” a UNATC, pentru studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Un dialog va fi purtat post-spectacol între artişti şi participanţi.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati