În luna decembrie 2023, se împlinesc 50 de ani de când Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București își desfășoară activitatea în clădirea aflată la kilometrul zero al capitalei, inaugurată în decembrie 1973.
După un amplu proces de remodelare, început în 2011, care a avut drept scop reabilitarea spaţiilor degradate și sistematizarea întregii zone, clădirea teatrului a revenit la faţada din anul 1973.
În stagiunea 2015-2016, teatrul își deschidea porțile și invita – în toate cele 6 săli de spectacole și în foaierele elegante, iar din 2018 și în Amfiteatrul în aer liber – atât publicul fidel, cât și publicul tânăr.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” funcţionează în prezent ca un centru teatral și cultural unic în România și se impune printr-un repertoriu diversificat, dar și prin alte puncte de interes aflate în sediul de pe B-dul Nicolae Bălcescu nr. 2: Muzeul Teatrului Național, Biblioteca TNB și Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”.
TNB adună public din toate domeniile artistice, găzduind expoziții, spectacole diverse și evenimente culturale și sociale. Teatrul Național din București și-a câștigat în conștiința publicului nu doar imaginea de edificiu-simbol al centrului orașului, de spațiu cultural românesc cu dotări la standarde înalte, dar TNB a devenit o marcă a culturii naționale și un generator important de imagine pentru România.
În decembrie 2023, Teatrul Național din București aniversează o jumătate de secol de activitate în sediul din centrul capitalei.
Istoria sa a început, însă în 1852, odată cu aprinderea luminilor în Teatrul cel Mare, teatrul limbii și al națiunii române, devenit Teatrul Național în 1876, când Alexandru Odobescu punea pe frontispiciul clădirii, cu litere turnate în bronz, „numele care va dăinui, alături de Academie şi de Universitate, cât va dăinui şi poporul român” (Ionuț Niculescu).
”Aniversăm o jumătate de veac în care zeci de generații de actori, regizori și scenografi și-au adus contribuția la istoria teatrului românesc.”, transmit reprezentanții TNB.
În această perioadă, s-au perindat la conducerea instituției personalități remarcabile ale culturii române și au avut loc nu mai puțin de 400 premiere teatrale, 1500 de tururi ghidate, 135 de expoziții și zeci de alte manifestări găzduite în spațiile primitoare ale instituției.
Titlurile spectacolelor care au fost prezentate pe scenele Teatrului Național București în perioada 1973-2023 vor fi amintite publicului într-un clip video care va rula, până la finalul anului, pe ecranele digitale din foaierele teatrului și va fi proiectat pe turnul scenei, proiecția fiind vizibilă în zona centrală a orașului.
Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” vă invită, așadar, pe parcursul acestor ultime zile rămase din anul 2023, la sărbătoarea 50 de ani în inima României!
Pe canalul video youtube, cunoscut deja sub numele de TNB-TV, Teatrul Național București va difuza, cu ocazia acestei aniversări importante, o nouă serie din Podcasturile Teatrului Național București – 50 de ani în inima României”. Invitații lui Marius Bodochi, gazda podcasturilor TNB, sunt actori veterani ai scenei TNB, care vor împărtăși publicului amintiri de pe scena teatrului căruia i-au dedicat întreaga viață.
Îi veți putea asculta în format audio – pe principalele platforme de podcast (Redcircle, Buzzprout Spotify, Google Podcasts, Sticher), dar veți putea să-i și vedeți – în înregistrările video care vor fi difuzate pe TNB-TV (https://www.youtube.com/@tnb-tvTeatrulNationalBucuresti).
În seria „Podcasturile Teatrului Național – 50 de ani în inima României”, Marius Bodochi îi va avea ca invitați speciali pe actorii: Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Constantin Dinulescu, Rodica Popescu Bitănescu, Olga Delia Mateescu, Tamara Crețulescu, Alexandru Georgescu, Cezara Dafinescu. Actori de neuitat care au semnat roluri importante pe scena Teatrului Național în ultimii 50 de ani, au răspuns invitației de a fi alături de spectatorii Teatrului Național București, la aniversare!
Detalii despre evenimentele noastre online, pe paginile noastre de socializare, pe www.tnb.ro și pe canalul nostru de youtube – TNB-TV, https://www.youtube.com/@tnb-tvTeatrulNationalBucuresti.