Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București participă la Theatre Olympics, în Ungaria

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București va participa, sâmbătă, 20 mai 2023, la Festivalul Internațional „Theatre Olympics”, cea mai amplă manifestare dedicată teatrului din acest an, cu spectacolul „Creatorul de teatru”, cu Marcel Iureș în rol titular.

Țara gazdă a celei de a 10-a ediții, jubiliare, a Theatre Olympics 2023 este Ungaria, fiind vorba despre un eveniment itinerant. Fondatorul lui este regizorul grec Theodoros Terzopoulos, președinte al Comitetului Internațional al Festivalului Theatre Olympics.

Organizatorul ediției 2023 a Theatre Olympics este Teatrul Național Madach Imre” din Budapesta, iar director artistic este regizorul Attila Vidnyánszky, directorul general al acestui teatru.

Precedenta ediție a Festivalului Theatre Olympics a avut loc în 2019 (înainte de pandemie) concomitent în Rusia și Japonia, având motto-ul Să construim poduri”. Azi, în contextul podurilor distruse de bombardamentele din Ucraina și urmărind continua destrămare a legăturilor dintre țări și popoare – acest motto implică o ironie amară…”.

 

Ediția 2023 a Theatre Olympics va fi una specială, atât prin calitate, cât și printr-o statistică impresionantă: din aprilie până în iulie, 400 de companii din 58 de țări vin în Ungaria pentru a susține un adevărat festival al luminii. Cele 750 de reprezentații care vor reuni aproximativ 7500 de interpreți sugerează un potențial record pentru cel mai amplu festival al acestui moment! Sunt reprezentate toate genurile de teatru, precum și spectacole de dans, marionete, teatru de stradă etc. Oricum, nu cantitatea, ci calitatea și criteriile artistice exigente au stat la baza selecției acestei ediții jubiliare a Theatre Olympics, care își deschide larg brațele, invitând toate teatrele din Budapesta și din întreaga Ungarie să i se alăture, pentru a invita, la propria lor alegere, în deplină autonomie, câte un teatru din străinătate și din zona transfrontalieră. În așa fel încât dispare nu doar „al patrulea perete” dintre scenă și public, ci și cel dintre capitală și provincii, dispare tensiunea dintre centru” și periferie”. Evenimente teatrale de prestigiu vor avea loc atât la Budapesta cât și în 12 diferite orașe din întreaga țară: Debreczen, Szeged, Gyor, Miskolc, Pecs, Nyiregyhaza… Vor fi prezentate spectacole semnate de personalități cunoscute ale teatrului internațional: Theodoros Terzopoulos, Suzuki Tadashi, Romeo Castellucci, Krystian Lupa, Slava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcărete, Eugenio Barba, Tiago Rodrigues, Alessandro Serra, Christoph Marthaler, Declan Donnellan, Alexandru Dabija, Ivvan Hove și mulți alții.

Acesta este contextul în care Teatrul Național I.L. Caragiale” a acceptat invitația Teatrului Moricz Zsigmond” din Nyiregyháza de a prezenta, în cadrul festivalului Theatre Olympics, spectacolul Creatorul de teatru de Thomas Bernhard, regizat de Alexandru Dabija. În distribuție se găsesc actorii: Marcel Iureş, Ana Ciontea, Alexandru Bindea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Victoria Dicu, Afrodita Androne.

Creatorul de teatru”, piesa unuia dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani, austriacul Thomas Bernhard, este un imn paradoxal închinat artei teatrale, dar și o privire caustică asupra vieților noastre meschine și tragicomice. În rolul lui Bruscon, Marcel Iureș dă viață unui splendid bufon în căutarea absolutului în artă. Actor, autor și regizor megaloman, mizantrop, ipohondru, nihilist și intempestiv, Bruscon izbucnește în tirade îndreptate împotriva mediocrității țării sale, vociferează despre orice, de la politică, societate, teatru – pe care susține că-l detestă -, răbufnește față de condițiile care îi sunt oferite, pentru că nimic și nimeni nu se ridică la înălțimea ambițiilor sale artistice, și mai ales familia sa, cu care se poartă tiranic.

Spectacolul „Creatorul de teatru” se joacă pe 20 mai 2023, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Móricz Zsigmond din Nyíregyháza, cu o capacitate de 400 de locuri.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati