Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”: Draga Olteanu-Matei a plecat să reîntregească faimoasa distribuţie a unei generaţii apreciate a fi „de Aur” a teatrului românesc

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti a transmis un mesaj în care îşi exprimă regretul pentru moartea actriţei Draga Olteanu-Matei, despre care spune că „a plecat să reîntregească faimoasa distribuţie a unei generaţii apreciate a fi «de Aur» a teatrului românesc”.

Draga Olteanu-Matei a murit noaptea trecută, la Iaşi, la vârsta de 87 de ani.

„Talent remarcabil, temperament scenic viguros, personalitate distinctă a unei promoţii unice, Draga Olteanu-Matei a plecat, în această noapte, să reîntregească faimoasa distribuţie a unei generaţii apreciate a fi «de Aur» a teatrului românesc, din care făceau parte şi viitori colegi şi parteneri de scenă, la Naţionalul bucureştean, între care Mircea Albulescu, George Constantin, Amza Pellea, Silvia Popovici şi Constantin Rauţchi”, se arată în mesajul publicat online de instituţie.

„Cariera sa în teatru a fost dedicată unei singure scene, Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a interpretat, imediat după absolvire şi până la pensionare peste 50 de roluri, reliefate cu har, temperament şi farmec.

Una dintre cele mai apreciate creaţii ale sale a fost Coana Chiriţa, personaj pe care l-a transpus şi pe marele ecran.

Cunoscută actriţă de film, Draga Olteanu-Matei a jucat în zeci de producţii cinematografice, numele său figurând nu o dată şi ca scenarist pe genericul filmelor, cele mai cunoscute dintre acestea fiind «Patima» şi adaptările cu Chiriţa lui Alecsandri, «Cucoana Chiriţa» şi «Chiriţa în Iaşi»”.

Între ultimele roluri interpretate pe scena TNB de actriţă se numără cele din „Azilul de noapte” şi „Crimă pentru pământ”.

Actriţa Draga Olteanu Matei, memorabilă în teatrul şi filmul românesc, iubită de public şi respectată de colegi, a jucat în peste 90 de producţii cinematografice, 50 de spectacole de teatru şi 100 de producţii de televiziune.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati