Teatrul Odeon – a doua premieră a stagiunii 2020-2021: „Paracliserul” de Marin Sorescu

Teatrul Odeon a anunţat vineri cea de-a doua premieră a stagiunii 2020 – 2021: „Paracliserul” de Marin Sorescu, cu Silvian Vâlcu, un spectacol de Cristina Giurgea şi muzica Mihai Ghiţă, care va avea loc pe 10 şi 11 octombrie, la Sala Studio, de la ora 19.00.

O meditaţie-parabolă pe tema destinului uman, „Paracliserul” face parte, alături de Iona şi Matca din trilogia „Setea muntelui de sare”. Premiera absolută a avut loc în anul 1971 la Skopje, Macedonia.

” ‘Paracliserul’ este pentru mine mai degrabă o formă de meditaţie decât un spectacol. Cred că revin la lectura acestui monolog de fiecare dată când mă gândesc la rostul existenţei. E ca o radiografie a propriilor mele singurătăţi, a fricilor şi a întrebărilor legate de prezenţa sau absenţa divinităţii. Puţini oameni mai cunosc astăzi ce presupune meseria de paracliser – îngrijitorul unei biserici sau catedrale. Marin Sorescu foloseşte intenţionat această metaforă a unei meserii vetuste pentru a arăta cât de erodată şi uitată este lupta omului cu sensul. Fiecare are catedrala sa care trebuie continuată, îngrijită şi lăsată moştenire celor ce vor veni. Pentru fiecare dintre noi întrebările referitoare la sensurile profunde ale existenţei încep şi se termină cu noi înşine. E greu să distingi unde este graniţa dintre poezie şi dramatism în textul lui Sorescu şi cred că această ambiguitate, acest echilibru fin care poate fi doar căutat şi niciodată găsit m-a provocat să abordez această piesă. ‘Paracliserul’ este un text care are o esenţă valabilă pentru fiecare dintre noi – lupta cu propria noastră existenţă şi dorinţa profundă de a înţelege de ce ne-am născut, pentru ce trăim şi de ce murim?”, a declarat Cristina Giurgea, într-un comunicat de presă.

Cristina Giurgea a absolvit UNATC, Facultatea de teatru, secţia regie, în 2016 şi a debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional Bucureşti cu spectacolul Eden de O ‘Brien, co-producţie a UNATC, Teatrul Naţional Bucureşti şi Ambasada Irlandei în România. Spectacolul a fost rezultatul unei burse acordate anual unui artist „Irish Theatre Bursary” pentru a promova cultura şi dramaturgia irlandeză în România. Din 2016 până în 2018 a lucrat ca asistent de regie la spectacolul Coriolanus în regia lui Alexandru Darie la Teatrul Bulandra. În paralel a regizat spectacole pentru copii în teatre independente şi de stat din Bucureşti oferind o atenţie aparte spectacolelor dedicate copiilor foarte mici – categoria de vârstă 0-6 ani. În prezent este regizor şi consultant artistic din partea Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti în proiectul european finanţat prin Europa Creativă „Mapping – A Map on the Aesthetics of Performing Arts for Early Years” împreună cu artişti din 19 ţări din întreaga Europă.

Spectacolele programate în Stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL 3142/1495/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, din 1 septembrie 2020, astfel că publicul spectator trebuie să respecte în locaţie următoarele reguli:

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati