Tech Expo, cea mai ampla expozitie de tehnologie si inovatie din Europa Centrala si de Est, va avea loc weekendul acesta (26 – 28 mai), la Romexpo, Pavilion B1.
- Peste 100 de companii își vor prezenta produsele și soluțiile tech de ultimă generație, de la gadget-uri, roboți, vehicule electrice, produse smart home, până la smartphone-uri, laptopuri sau soluții de gaming. Totodată, vizitatorii vor putea participa la paneluri de discuții, prezentări și demonstrații ale unor companii inovatoare, ce aduc în fața publicului tehnologiile viitorului.
Expoziția este dedicată tuturor pasionaților de tehnologie, iar participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil aici.
Deschiderea oficială a Tech Expo va avea loc vineri, 26 mai, ora 15:00, la Romexpo, Pavilion B1 și îi are ca invitați pe Sebastian Ioan Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sabin Sămaș – Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Dragoș-Cristian Vlad – Președintele Autorității pentru Digitalizarea României și Stelian Bujduveanu – Viceprimarul General al Municipiului București.
Totodată, vor fi prezenți și reprezentanți ai partenerilor principali ai evenimentului, precum Florin Popa – Business to Business Director la Orange Business si Augusta Ene – Director departament Engineering & Data Solutions la Bosch.
În cadrul Tech Expo, participanții vor putea vizita zonele de expoziție, amenajate în funcție de ariile de interes pentru consumator și, totodată, vor putea participa la panelurile de discuții sau demonstrații ale unor companii cu soluții tehnologice inovatoare.
ION, primul Consilier AI al Guvernului, care ajută românii să fie reprezentați la nivel administrativ prin preluarea și raportarea mesajelor, dorințelor și problemelor acestora cu ajutorul inteligenței artificiale, va fi prezent la eveniment. Totodată, STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale, una dintre instituțiile cheie în transformarea digitală a statului român, va prezenta la scenă deschisă provocările viitorului digital în gestionarea Serviciului de urgență 112.
Eficiență energetică și tehnologii inovatoare în industria auto
Bosch va prezenta câteva dintre cele mai avansate tehnologii în domeniul motoarelor la expoziție. Printre acestea se numără Kawasaki Ninja S2SE, o motocicletă unicat la nivel mondial, echipată cu senzori de radar dezvoltați de Bosch. Vizitatorii vor putea experimenta și un simulator de direcție, care arată cum mașinile detectează mediul înconjurător cu ajutorul camerelor dezvoltate de Bosch. De asemenea, compania oferă o experiență virtuală prin care vizitatorii pot explora Villa Bosch din Germania.
E.ON își va prezenta serviciile și soluțiile complete în materie de eficiență energetică, care includ panouri fotovoltaice și alte soluții pentru consum și costuri reduse. Totodată, vizitatorii vor putea descoperi proiectul lui Dominic Marcu, care va povesti despre transformarea celebrului său Tesla Model 3 Performance din Europa într-o mașină de curse, cu care va participa la Campionatul Național de Viteză în Coastă.
În cadrul expoziției, va exista o zonă specială dedicată mașinilor electrice și hibride. Branduri precum Nissan, Jeep, Fiat, Hyundai, Toyota, Skywell și Suzuki vor prezenta modelele lor. Vizitatorii vor putea testa gratuit trotinete electrice cu un design dinamic și ușor de utilizat, ideale pentru utilizarea în aglomerările urbane.
Device-uri și roboți de ultimă generație
HONOR va expune noile sale telefoane – HONOR Magic 5 Pro și HONOR Magic 5 Lite – împreună cu un ceas inteligent, fiind o premieră în România. Pudu va aduce în fața participanților roboți autonomi și inteligenți utilizați în diverse domenii, cum ar fi serviciile de livrare și asistență în restaurante. OPPO, un brand recunoscut pentru tehnologiile avansate și designul telefoanelor sale, va fi prezent cu diverse modele și va realiza demonstrații live cu cele mai noi produse din portofoliu. De asemenea, vor fi sesiuni live de gaming susținute pe telefoanele OnePlus.
Compania OrCam va prezenta un dispozitiv portabil revoluționar – ochelari pentru nevăzători. Acești ochelari pot citi instantaneu de pe orice suprafață, recunosc fețe și identifică produse, coduri de bare, bancnote, culori și pot spune ora exactă.
Gadgeturi și echipamente pentru case smart
Compania Legrand va prezenta soluții inteligente pentru securitate, încălzire, calitatea aerului și soluții meteo. De asemenea, va oferi informații despre stațiile de încărcare electrice Green UP.
TechCuisine.ro, un lider de piață în domeniul sistemelor de automatizare pentru locuințe, va expune echipamente inteligente pentru controlul încălzirii și răcirii, cum ar fi termostate inteligente, sisteme de control automat al perdelelor și jaluzelelor, grădini autonome, robinete inteligente pentru grădinărit, prize și becuri inteligente, încuietori inteligente, etc. În categoria caselor smart, vizitatorii vor putea găsi și aspiratoare wet&dry&wash de la Tineco, precum și purificatoare și dezumidificatoare de la AlecoAir.
Competiții de gaming live
Pasionații vor avea ocazia să se bucure de o competiție de gaming organizată de Lenovo și de a juca FIFA live în competiția organizată de FC Rapid Esports. QwertyKey va fi prezentă la expoziție cu tastaturi mecanice, mouse-uri, keycaps, deskmats și switch-uri pentru tastaturi.
Momente speciale din agenda Tech Expo
Pe lângă zonele dedicate produselor și soluțiilor inovatoare tech, va fi amenajată o scenă unde vor avea loc paneluri de discuții, prezentări și demonstrații. Institutul BrainMap Neuroscience va prezenta o aparatură medicală de ultimă generație, care permite oamenilor să vadă ce se întâmplă în creierul lor și cum îl pot „reprograma” prin modificarea tiparelor de gândire și comportament deja formate. Panelul intitulat „The Future of Tech Startups” va oferi o imagine de ansamblu a situației startup-urilor tech din România și strategiile care trebuie urmate.
La sesiunea „Manna Food Solution”, participanții vor avea ocazia să guste un produs inedit – o pastilă care înlocuiește o masă completă. Fondatoarea companiei va discuta despre implicarea tehnologiei în viitorul industriei alimentare. În aceeași zi, reprezentanții companiei Voidship vor vorbi despre noile lansatoare de nano și microsateliți, care au ca scop reducerea costurilor de lansare, poluarea și eficientizarea plasării pe orbită a încărcăturilor orbitale.
În ultima zi a evenimentului, va avea loc o discuție informală cu Daniel David, Psiholog, Profesor, Rector al Universității Babeș-Bolyai și Membru al Academiei Române, despre efectele rapide ale progresului tehnologic asupra tinerilor și cum pot fi riscurile transformate în oportunități. De asemenea, Ionuț Panea, Antrenorul Echipei Naționale de Robotică a României AutoVortex, va vorbi despre succesul echipei la nivel mondial și va demonstra, împreună cu elevii săi, funcționarea unuia dintre roboții creați de ei.