Termoenergetica: Centralele de cvartal nu sunt o soluţie pentru Bucureşti

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti spune că eriodic apar în spaţiul public declaraţii care privesc încălzirea în Capitală: fie ideea că sistemul de încălzire centralizat ar trebui înlocuit cu sistemul bazat pe centrale de cvartal, fie promisiuni record despre înlocuirea conductelor de distribuţie a agentului termic.

„Încălzirea cu centrale de cvartal ar presupune ca unul sau mai multe blocuri să fie legate la unităţi de producţie mai mici, amplasate în proximitatea acestora. Dezavantajul este evident: mai multe centrale înseamnă mai multă poluare. Pentru a evita degajarea noxelor în cartiere, ar însemna ca peste tot să fie ridicate coşuri mult mai înalte decât imobilele din zonă, ceea ce ar fi foarte greu de realizat. În plus, soluţia tehnică a centralelor de cvartal nu include folosirea punctelor termice”, spune Alexandru Burghiu, directorul general CMTEB.

Mai mult, trecerea la acest mod de încălzire ar presupune redimensionarea reţelei de transport gaze, care ar dura 10 ani.”

În ceea ce priveşte soluţia lansată în spaţiul public de unii politicieni, care susţin că e posibilă înlocuirea a peste 100 km/an din reţeaua de distribuţie din Capitală, Burghiu a precizat: „Reţeaua primară a fost construită în peste 20 de ani, cu un ritm de circa 50 km pe an. La acel moment, sistemul se realiza înaintea construcţiei de blocuri, aşadar în alte condiţii decât în prezent. În momentul de faţă, înlocuirea conductelor are loc în perioada sezonului cald, aşadar 6 luni/an. Pentru ca bucureştenii să fie minim afectaţi, pe durata lucrărilor se instalează o reţea provizorie, pentru alimentarea consumatorilor din zona afectată.”

Burghiu a mai arătat că „singurele lucrări majore de înlocuire a conductelor din Capitală au fost realizate în aceşti ultimi patru ani. Din 2016 până în prezent am înlocuit cu bani de la bugetul local 260 km de reţea, dintre care 60 km din reţeaua primară, 200 km din reţeaua secundară. Primăria Capitalei atrage, în premieră, 278 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru modernizarea a 200 de km de conductă de transport a energiei termice -proiect finanţat prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare) 2014-2020. Proiectul a fost pregătit şi depus spre finanţare în acest mandat, deja a trecut de etapele de evaluare şi se află în contractare.”

Burghiu a precizat că este cel mai mare proiect din Uniunea Europeană din ultimii ani în domeniul termoficării, iar studiul de fezabilitate este deja realizat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati