Bucureştenii au o nouă frică – teama de mijloacele de transport în comun. Cred că nu există pasager care să nu fi fost martor al violenţelor, furturilor şi abuzurilor sexuale din autobuze şi tramvaie. Autorii sunt greu de prins: trei din 10 mijloace de transport nu au camere de supraveghere. Unul dintre cele mai periculoase incidente a avut loc recent. Mai mulţi tineri au fost la un pas să dea foc unui autobuz în mers, potrivit observatornews.ro.
Martor: „Du-te dracului, băi! Hahahaha. Dă foc cu un arzător. Mai rău ca la barber shop!”
În mijloacele de transport în comun din Bucureşti se poate întâmpla orice. Mai mulţi tineri s-au filmat cum dau foc unui tub de fixativ într-un autobuz. Flăcările aproape ating un pasager, dar adolescenţii se amuză. Speriat, şoferul a chemat poliţiştii, numai că adolescenţii au scăpat cu un simplu avertisment.
Martor: Lasă-l în pace. Nu ţi-e ruşine? Uite ce i-ai făcut!
Violenţe sunt des şi între pasageri şi controlorii care îşi pierd cumpătul. Pe linia 25 de tramvai, un controlor şi o femeie au fost la un pas să se ia la bătaie.
Violenţe sunt des şi între pasageri şi controlorii care îşi pierd cumpătul
Alţii s-au bătut şi în tramvai, şi în staţie.
„Mă agresaţi voi pe mine, mă? Cine eşti tu, mă? Ia bate-mă! Ia mâna de pe mine! Ce faci, mă? Gata mă, te bat aici!”
Andreea Milea, reporter Observator: Deşi multe dintre mijloacele de transport STB sunt dotate cu camere de supraveghere, asta pare că nu schimbă cu nimic situatia infracţionalităţii din tramvaie sau autobuze. Doar anul trecut din cele peste 1.100 de infracţiuni inregistrate, mai bine de 500 au fost furturi care au avut loc la orele de vârf.
Şi nu este singurul caz care sfidează normalitatea
Fenomenul este la fel de vechi ca afişele cu avertismente, lipite în autobuze şi tramvaie. Acum sunt şterse, rupte şi greu de citit. Afişe cu agresori sexuali nu sunt, deşi multe femei le-au căzut victime.
Martor: Bărbaţi care agresează femeile. Se întamplă foarte des în Bucureşti, mai ales în 104.
Frica pasagerilor ar dispărea dacă poliţiştii locali ar supraveghea mijloacele de transport în comun. Vatmanii şi şoferii recunosc – teama de STB există, dar ei au noroc, sunt mai protejaţi decât călătorii.
Peste 100 de acte de violenţă, 50 de distrugeri, 36 de tâlhării şi agresiuni sexuale au fost raportate anul trecut în mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Numărul victimelor este, însă, mult mai mare, pentru că nu toate fac reclamaţie la Poliţie.
Şi nu este singurul caz care sfidează normalitatea. Un călător escaladeaze geamul autobuzului oprit la semafor, pentru a coborî.